Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Dit najaar weer coronaprik voor risicogroepen

Op 16 september start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Deze prik beschermt mensen die meer risico lopen om ziek te worden. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en weer kan opleven.

Voor wie?
Iedereen die ouder is dan 60 jaar krijgt automatisch een oproep. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kunnen ook een coronavaccinatie halen. Ook voor kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis) en zorgmedewerkers is dit najaar de coronaprik beschikbaar.

Uitnodigingen
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder een persoonlijke brief van het RIVM.

Mensen jonger dan 60 jaar die in aanmerking komen voor de coronaprik, krijgen geen brief. Zij kunnen vanaf 27 augustus zelf een afspraak maken bij de GGD via de website www.planjeprik.nl


 

Apeldoorn heeft nieuwe regels over bomen

Per 1 september is een nieuw bomenbeleid binnen de gemeente Apeldoorn van kracht. Dat betekent dat er nieuwe regels zijn over bijvoorbeeld het kappen van bomen. Dit kan gevolgen hebben als u bomen op uw eigen grond heeft staan.

Heeft u plannen om een boom te kappen of te planten? Bekijk de nieuwe regels op www.apeldoorn.nl/bomenbeleid.

Kapvergunning binnen bebouwde kom

Per 1 september geldt overal binnen de bebouwde kom een kapvergunningplicht. Er zijn geen zones meer zonder kapvergunning. Voor het kappen van een boom op uw eigen terrein moet u altijd een kapvergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt dan of het terecht is dat deze boom gekapt moet worden. Mogelijk wordt u verplicht om een nieuwe boom aan te planten.

Ook voor de gemeente zelf geldt dat er altijd nieuwe bomen geplant moeten worden als er oude worden verwijderd. Soms is dat op dezelfde plaats, soms ergens anders. Er worden nooit zomaar bomen gekapt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een boom ziek is en daarmee gevaarlijk wordt.

Nieuwe regel voor afstand tot erfgrens

Een andere aanpassing in het bomenbeleid gaat over de afstand tot de erfgrens. U mag nu een boom planten vanaf 50 centimeter van de grens met uw buren.

Heeft u plannen heeft voor het planten of kappen van een boom, controleer dan eerst de website van de gemeente www.apeldoorn.nl/bomenbeleid.


 

Nieuwe subsidie voor woningisolatie

Sinds september is er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar voor woningisolatie. Inwoners met een koopwoning kunnen via de website www.apeldoorn.nl/isolatie controleren of en voor welk bedrag zij in aanmerking komen.

De subsidie kan worden gebruikt voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zolderisolatie en het vervangen van glas. Hiermee kan geld en energie worden bespaard. De subsidiebedragen zijn 1.000, 1.500 of 6.000 euro afhankelijk van het inkomen van de aanvrager. Gaat u samen met de buren aan de slag met isoleren, dan ontvangt u beiden extra subsidie. Inwoners met een lager inkomen hoeven zelf het bedrag niet voor te schieten, de gemeente betaalt in dat geval direct de aannemer.

Controleer of u in aanmerking komt

Of u in aanmerking komt, hangt af van de WOZ-waarde van de woning en het energielabel. Als er geen energielabel bekend is, dan wordt er gekeken naar het aantal ongeïsoleerde of slecht geïsoleerde delen in de woning. Op de website www.apeldoorn.nl/isolatie checkt u of u in aanmerking komt.

Extra hulp bij isoleren

Naast de subsidiebedragen kan er ook gebruik worden gemaakt van een gratis energiecoach aan huis die kan meekijken met welke maatregel het meeste kan worden bespaard. Ook is er hulp bij het vinden van een betrouwbare aannemer. Inwoners die liever zelf aan de slag gaan kunnen gebruik maken van een doe-het-zelf voucher waarmee ze bij de bouwmarkt isolatiematerialen kunnen kopen.


 

Samen in beweging rondom Wereld Alzheimer Dag

Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer Nederland regio Oost-Nederland organiseert daarom activiteiten onder de noemer ‘Samen in Beweging’.

Gedurende de maand september kunt u meedoen aan verschillende activiteiten.

Beweegsessie van Olga Commandeur

Op woensdag 18 september kunt u meedoen aan een beweegsessie onder de Markthal gegeven door Olga Commandeur. Zij is bekend van het tv-programma Nederland in Beweging. Wethouder Anja Prins ontvangt haar om 13.30 uur. Iedereen kan gratis aan de sessie meedoen.

Duofiets-tocht

Op zaterdag 21 september kunt u tussen 10.00 en 13.00 uur een duofietstocht afleggen vanuit ‘Wonen bij September’ aan de Loolaan 59. Elke duofiets wordt bemenst door een ervaren vrijwilliger en een gastfietser. Deelname is gratis. Wilt u meefietsen als vrijwilliger of als gast? Er zijn nog plekken vrij. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar WereldAlzheimerDag055@gmail.com.

Meer informatie

Alle activiteiten van Alzheimer Nederland regio Oost-Veluwe in september staan op de website https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-veluwe

Wethouder Anja Prins

Wethouder Anja Prins ondersteunt de activiteiten van harte: “Eén op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Hierdoor worden veel mensen ermee geconfronteerd, ook als je de ziekte zelf niet krijgt. Deze ziekte kan ook op jonge leeftijd voorkomen. De impact van dementie is enorm. Alzheimer Nederland doet belangrijk werk op het gebied van voorlichting, onderzoek en belangenbehartiging, ook in gemeente Apeldoorn.”


 

Apeldoorn zoekt nieuwe stadsdichter – grijp uw kans

In december komt er een einde aan het stadsdichterschap van Peter-Jan de Wilde. Dit betekent dat de gemeente Apeldoorn op zoek is naar een nieuwe poëtische stem om de stad te vertegenwoordigen.

Als stadsdichter bent meer dan alleen een schrijver, u bent de poëtische ambassadeur van Apeldoorn. Met uw unieke blik observeert u de stad, ontdekt u de verborgen verhalen en geeft u een stem aan wat onuitgesproken blijft. Een deel van uw gedichten wordt op ansichtkaarten uitgebracht of voorgedragen op bijzondere locaties in de stad.

Naast de eer en het creatieve podium, ontvang u voor uw bijdrage ook een jaarlijkse vergoeding.

Wilt u meer weten? Bezoek dan snel de website www.apeldoorn.nl/stadsdichter-gezocht voor alle informatie.


 

Militaire oefeningen in Apeldoorn

Van 9 tot en met 20 september zijn er diverse militaire oefening in de gemeente Apeldoorn. Deze kunnen binnen de bebouwde kom plaatsvinden.

Mocht er onverhoopt schade door de oefeningen ontstaan, dan kunt u dit melden bij het Ministerie van Defensie. Vermeld gegevens zoals de eenheid, kenteken van het voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. U kunt mailen naar jdvclaims@mindef.nl. Of u stuurt een brief naar het Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht.


 

Apeldoorn Orgelstad op Nationale Orgeldag

De gemeente Apeldoorn heeft veel mooie orgels. Op zaterdag 14 september is het Nationale Orgeldag, en wordt Apeldoorn omgedoopt tot Orgelstad. Van 10.30 uur tot 14.30 uur zijn vier kerken in Apeldoorn geopend. Daar kunt u de orgels zien en horen tijdens speciale demonstraties.

Bezoekers mogen ook zelf op de orgels spelen. In de Julianakerk staat een speciaal demonstratiemodel klaar, zodat u goed kunt zien hoe een orgel werkt. De organisten van de kerken heten u van harte welkom!

U leest alles over het programma en tijden op de website www.nationaleorgeldag.nl