Stedendriehoek

Dertig jaar ervaring in opvoeden hond tot fijne kameraad

door Marianne Zegwaard

KLARENBEEK – Karin Ooms is er trots op dat zij met haar trainingscentrum het 30-jarig jubileum mag vieren. Zij is hondengedrags- en -opvoeddeskundige en eigenaresse van Honden Gedragscentrum Aloysa in Klarenbeek.

“We kregen onze eerste honden medio 1985, twee mooie grote Mechelse Herders, moeder en dochter. Wij waren gek op ze, maar we hadden wel wat met ze te stellen, want we hadden toen nog geen verstand van opvoeden. We zaten op een (voer)belonencursus, maar we werden geconfronteerd met gedragsproblemen die niet opgelost konden worden. Met een andere instructeur die wel corrigeerde, lukte dat wel. Dat was toen ook voor ons wel even wennen, maar het resultaat was supergoed.” Karin volgde vele instructeursopleidingen met verschillende opvoedvisies en inmiddels geeft ze zelf al ruim 30 jaar trainingen op deze succesvolle wijze die voor elke hond aangepast kan worden.

Zijn er veel problemen met honden? “Ja, helaas zijn de resultaten met het alleen belonen niet goed. Het gevolg is dat er nu zelfs 135.000 honden per jaar wegens onhoudbaar gedrag worden gedood. Het is algemeen bekend dat de agressieproblemen tot ongekende hoogte gestegen zijn. Bijtincidenten zijn geen incidenten meer, ze zijn structureel geworden. Dat is dan ook de reden dat ik niet werk met voerbeloningen. Onze wijze van belonen komt direct vanuit de relatie tussen baas en hond, die daardoor veel sterker wordt. De hond wordt zo namelijk gericht op zijn baas.”

Leefregels aanleren

Een bewuste keuze dus voor de methode van belonen zonder voer en corrigeren. “Zeker. Eén van direct zijn en consequenties aan gedrag verbinden: een positieve ervaring middels beloning bij goed gedrag en begrenzen van ongewenst gedrag met een negatieve ervaring middels corrigeren. In de basis geldt voor het her- en opvoeden van een hond dat je consequent de leefregels moet aanleren. Een pup weet bij de geboorte niet wat mensenregels zijn. Dat moeten we hem op een zo natuurlijk mogelijk manier, zoals honden het zelf ook doen, leren. De moeder heeft dit vaak heel pittig en evenzo liefdevol ook al gedaan. Wij moeten de door haar uitgezette lijn voortzetten. Dit kan soms als hard aanvoelen, maar als je alle gevolgen voor baas en hond en maatschappij tegen elkaar afzet, is dat juist beter naar je hond. Mijn cursisten ervaren het ook als kloppend. Zij zijn heel blij dat zij fijn met hun hond verder kunnen leven. Op google en mijn website zijn hun ervaringen te lezen.”

Natuurlijke regels

Deze insteek laat dus geen ruimte voor ongewenst en zeker geen ruimte voor agressief gedrag van de hond. “Inderdaad. En daarom hoeven pups die bij ons zijn opgevoed nooit afgemaakt te worden en ook oudere ‘probleemhonden’ nagenoeg nooit. Als je de natuurlijke regels volgt, komt het namelijk altijd goed. Het geeft de baas rust en vertrouwen in zijn hond en omgekeerd. Daardoor krijgt de hond veel meer vrijheid, want deze kan veilig loslopen. En het feit dat zijn baas hem leidt en beschermt wanneer dat nodig is, maakt dat hij zich juist geborgen en veilig voelt. Zo groeit elke hond uit tot een fijne, sociale kameraad en ziet hij de mensen om zich heen ook zo. Een fijne relatie tussen hond en mens, daar is het mij om te doen, daar gaat het tenslotte allemaal om. En dat lukt iedere keer weer omdat deze methode natuurlijk is. Ik gebruik hem met veel succes in de vele nuances die hierin mogelijk zijn: Baas blij, hond blij! Never change a winning team!” sluit Karin af. Veel informatie is te vinden op: https://aloysa.nl