Stedendriehoek
Kunstenaar Wim van der Meij geeft op vrijdag 30 augustus een masterclass Etsen in het Stedelijk Museum Zutphen. De deelnemers laten zich inspireren door de tentoonstelling Gedrukt in Zutphen en leren de beginselen van de druktechniek die al in de 16de eeuw in de boekdrukkunst werd gebruikt om tekeningen te reproduceren.
‘Het is niet moeilijk’
“Het ís niet moeilijk. Je moet er de tijd voor nemen.” Deze uitspraak van de Zutphense kunstenaar Wim van der Meij (1949) over het etsen nemen we ter harte. Tijdens de masterclass Etsen, die Wim in het kader van de tentoonstelling Gedrukt in Zutphen geeft, leren de deelnemers de beginselen van het vak.
Etsen zoals het vroeger gedaan werd
De masterclass begint bij de tentoonstelling Gedrukt in Zutphen. Samen met Wim van der Meij bekijken de deelnemers zeldzame boeken, gravuren, houtsneden, litho’s, prenten en tekeningen en wordt er gesproken over diverse grafische technieken. Vervolgens vertelt Wim over het werk van Rembrandt, een onuitputtelijke inspiratiebron voor iedereen die in het etsen geïnteresseerd is. Daarna gaat iedereen zelf etsen.
Onder begeleiding van Wim van der Meij en aan de hand van de voorbeelden, maken de deelnemers een etsplaat en afdrukken, precies zoals het vroeger ook gedaan werd en zoals Wim het in zijn atelier vandaag de dag doet: “Ik teken wat ik heb gezien met een fijne stalen punt op het gepolijste oppervlak van een koper- of zinkplaat die bedekt is met een dun laagje was (etsgrond). Als de tekening klaar is, wordt de plaat ondergedompeld in een zuur dat het metaal wegbijt waar de naald de was heeft weggekrast. Na het verwijderen van de was is de plaat klaar om te printen.”
‘Etsen werd mijn passie’
“Tekenen was mijn levenslange hobby, maar na mijn eerste etslessen in 1977 kon ik er niet meer mee ophouden”, vertelt Wim van der Meij. Hij volgde avondcursussen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In januari 1986 zegde hij zijn baan op en begon zijn carrière als fulltime kunstenaar. De etsen van Wim hebben eigenaren gevonden in veel verschillende landen.
De masterclass is bedoeld voor alle leeftijden (minimaal 10 jaar) en wordt gegeven op vrijdag 30 augustus van 14.00 tot 17.00 uur in het Auditorium. Kaarten à €65,- per persoon zijn te koop via www.museazutphen.nl. De prijs is inclusief papier, inkt, overig materiaal en voorbeelden, koffie/thee met lekkers en een bezoek aan de tentoonstelling Gedrukt in Zutphen.
Ode aan boekenstad
De overzichtstentoonstelling Gedrukt in Zutphen is een ode aan Zutphen boekenstad. De geschiedenis van de boekdrukkunst in Zutphen wordt getoond aan de hand van zeldzame boeken, gravuren, houtsneden, litho’s, prenten, tekeningen en schilderijen. Meer dan honderd voorwerpen, waaronder het eerste in Zutphen gedrukte boek uit 1518 en werken uit de beroemde middeleeuwse kettingbibliotheek de Librije in de Walburgiskerk, zijn te zien tot en met 15 september in Stedelijk Museum Zutphen.
Foto:
Wim van der Meij aan het werk.