Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn: Expositie ‘Vrienden van de straat’

Expositie ‘Vrienden van de straat’

Van 31 juli tot en met 26 augustus 2024 is in het Stadhuis de bijzondere en aangrijpende expositie over daklozen van fotograaf Maartje Smit te zien. Smit: “Sinds vorig jaar ga ik geregeld op bezoek bij de daklozenopvang, even naar mijn vrienden van de straat. Het beeld van dak- en thuisloosheid in Apeldoorn is veel diverser dan het eenzijdige beeld dat vaak gezien en gedacht wordt. Actueel is dat iedereen vandaag de dag dakloos kan worden. Voor mijn expositie ‘Vrienden van de straat’ heb ik een aantal van hen van dichtbij mogen portretteren. Gewoon zoals ze zijn. Sommige kwetsbaar, andere veerkrachtig en trots Ik hoop dat deze expositie kan bijdragen aan meer empathie en begrip voor deze groep mensen”.

Maartje Smit werkt sinds 2013 als zelfstandig fotograaf onder de naam “Wanderlicious”. De expositie is gedurende openingstijden te zien op de eerste verdieping van het Stadhuis.


 

Samen055 is er voor u!

Bij Samen055 kunt u tijdens de inloopspreekuren terecht voor verschillende vormen van hulp en ondersteuning. Onze vrijwilligers staan klaar om te helpen bij het invullen van formulieren, het aanvragen van een DigiD, en het bieden van hulp bij rondkomen. Of het nu gaat om het begrijpen van overheidsbrieven, het aanvragen van toeslagen, of het bijhouden van administratieve zaken, onze vrijwilligers bieden een luisterend oor en praktische ondersteuning.

Als een vrijwilliger tijdens het inloopspreekuur niet direct kan helpen, maken we samen een afspraak met een wijkconsulent of een professional. Zo krijgt iedereen de juiste hulp. We werken samen om oplossingen te vinden en ervoor te zorgen dat niemand met vragen blijft zitten.

Bij Samen055 is hulp altijd binnen handbereik. Kom gerust langs tijdens onze inloopspreekuren, en wij helpen u graag verder. Voor meer informatie over onze inloopspreekuren per locatie verwijzen wij u naar de website www.samen055.nl/locaties


 

Put overstroomd? De gemeente lost het op.

Het kan u niet ontgaan zijn: het is een andere zomer dan anders. Er valt meer regen dan normaal, en daardoor kunnen putten en kolken overstromen. De gemeente krijgt hier regelmatig vragen over, vooral van mensen die bezorgd zijn over onkruid in of vlakbij de kolken. Waar komt deze wateroverlast door, en wat doet de gemeente om het te op te lossen?

Bij normale regenval ontstaan bijna nooit problemen. Bij enorme stortbuien spoelt er echter veel meer vuil dan normaal mee richting de straatkolken. Dat kan soms een opstopping veroorzaken. Die is dan dus meestal niet het gevolg van onkruid in de straatkolk, maar van vuilnis wat zich ophoopt vóór de kolk.

Om overstroming op te lossen doet de gemeente na hevige stortbuien proactief een inspectieronde. Is een kolk verstopt, dan lossen we het probleem snel op. Zo heeft u er zo min mogelijk last van. Toch is voorkomen beter dan genezen. Daarom doet Circulus namens de gemeente ook nog aan preventief onderhoud. Zij maken de straatkolken één tot drie keer keer per jaar schoon. Hoe vaak dit gebeurt is gebaseerd op hoe veel vuil er gemiddeld inzit.

Ziet u een overstroomde kolk? In de meeste gevallen hoeft u dan niets te doen. Als het water langer dan normaal blijft staan, of u ziet erg veel onkruid, dan is melden wél nuttig. Dit kan door te bellen met de gemeente op 14055. Het kan ook digitaal via de website www.apeldoorn.nl/meldingen.


 

Voorkom wateroverlast en help de natuur: koppel regenwater af!

Apeldoorn heeft subsidie beschikbaar voor het afkoppelen van regenwater en het plaatsen van regentonnen, zodat u voordelig de natuur en uw omgeving een handje kunt helpen.

Afkoppelen betekent dat het regenwater van uw dak niet langer direct in het riool verdwijnt. Heel simpel gezegd: u zaagt de regenpijp door en laat het water uw tuin, of een regenton inlopen. U voorkomt hiermee dat het riool overstroomt en hergebruikt het schone regenwater. Bovendien werkt de rioolwaterzuiveringsinstallatie efficiënter, wat energie bespaart.

Planten en bomen profiteren van het kalkvrije regenwater, wat beter voor ze is dan kraanwater. Met een regenton heeft u tijdens droge periodes een waterreserve voor uw tuin. En wist u dat u met regenwater streeploos uw ramen kunt wassen?

Kijk voor meer informatie en subsidieaanvragen vindt u op www.apeldoorn.nl/afkoppelen


 

Paleis Het Loo op de lijst van mooiste musea ter wereld

Paleis Het Loo is opgenomen in de prestigieuze lijst van mooiste musea ter wereld in 2024, samengesteld door de Prix Versailles. Deze internationale erkenning plaatst het Apeldoornse paleis naast topmusea van over de hele wereld. Dit is een uitzonderlijke prestatie waar wij als gemeente Apeldoorn enorm trots op zijn. Het laat zien dat onze stad niet alleen in Nederland, maar ook internationaal op de kaart staat.

Prix Versailles
De Prix Versailles is een wereldwijde architectuur- en designprijs. Voor het eerst onthult de organisatie een lijst van zeven musea die onder andere creativiteit en lokaal erfgoed weerspiegelen, én die een buitengewone indruk achterlaten op hun omgeving.

Later dit jaar, in november, worden onder deze zeven musea ook nog drie specifieke titels toegekend – Prix Versailles, Interieur en Exterieur – tijdens een ceremonie bij UNESCO.
Paleis Het Loo maakt dus ook nog kans op deze titel.

Deze zomer Paleis Het Loo bezoeken? Op www.paleishetloo.nl ziet u wat er allemaal te doen is.


 

Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee, al lijkt dat soms niet zo

Bij sommige energieleveranciers betaalt u sinds kort terugleverkosten als u zonnepanelen heeft. Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat alle stroomleveranciers dit gaan doen. Toch betalen zonnepanelenbezitters nog steeds minder voor hun stroom. U verdient uw investering dus wel terug, al duurt het iets langer.

Hoe lang dit precies duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Op de website www.energievanapeldoorn.nl/zonnepanelen vindt u een rekensom waarmee u de terugverdientijd van zonnepanelen kunt berekenen. Ook leest u tips over hoe u door eenvoudige aanpassingen de zelfopgewekte energie optimaal kunt inzetten.

Hoeveel verbruikt en wekt u thuis op?

Bij het Energiepunt (Paslaan 1) leent u gratis de HomeWizard. Dit apparaat geeft u inzicht in uw verbruik. U plugt het in uw meterkast. In de app of op een display ziet u realtime wat u verbruikt. En, als u zonnepanelen heeft, wat u opwekt. Zo kunt u eenvoudig uw energieverbruik in huis in de gaten houden en verbeteren. Dus besparen op uw energierekening! Op de website www.apeldoorn.nl/energiepunt-leen reserveert u gratis dit apparaat of een van de andere meetapparaten.