Stedendriehoek
door Ralph Kleinbussink
DEVENTER – Ingeklemd tussen Deventer en Schalkhaar ligt landgoed de Kolk. Een groene oase met een rijke historie, zo weet Jan Jeurnink die opgroeide op het landgoed en zich inzet voor het behoud ervan. “Af en toe tref je hier zelfs een ijsvogel aan.”
“Net na de Tweede Wereldoorlog was er gebrek aan woonruimte. Mijn ouders wilden trouwen en konden op Huize de Kolk, gevestigd op het landgoed, twee kamers huren. Ik ben daar in 1949 geboren. Het is mijn drijfveer om Huize de Kolk in beeld te brengen. Want wie de geschiedenis van zijn omgeving niet kent, weet niet waar hij woont.”
Natuur en cultuur
“In 2022 hebben wij vanuit de werkgroep Rielerenk-Douwelerkolk met de natuurwerkgroep De Groene Knoop de toegangspoort van het landgoed in ere hersteld. Ook hebben we bruggetjes aangelegd om zo verbinding te scheppen tussen natuur en cultuur. Zo onderstrepen wij het unieke karakter van dit gebied, waar je af en toe zelfs een ijsvogel kunt aantreffen.”
Jongetje op klompen
“Als ik zelf door het gebied wandel en mijn ogen sluit, is het net of ik terug ben, als 5-jarig jongetje. Het statige huis met de grote hal en prachtige trap. De lichtgroene kleur van de wanden. Dan ruik ik weer de Lelietjes van Dalen, zie ik het mooie groene gras, hoor ik bijen zoemen. Het is en blijft een bijzondere plek, een compact eiland tussen Deventer en Schalkhaar. Ik hoop dat het door onze inzet behouden blijft voor het nageslacht.”
Kader
Meer over Jan en landgoed de Kolk lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl. #DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster.
Fotografie: Viorica Cernica