Stedendriehoek

Tussen kleur en vorm

Galerie DNA, gevestigd aan Golstraat 9 in Deventer, toont nieuw werk van Heidy Masman en Guido Orsetti. Zij slagen er in balans te vinden tussen vormgeving en kleurgebruik. Het resultaat is verbluffend: een kleurrijke, subtiele expositie met de naam ‘tussen Kleur en Vorm’ is ontstaan.

Abstract schilderen is voor Heidy een manier om zichzelf beter te leren kennen en om los te komen van vaste denkpatronen. Luisterend naar muziek komt haar werk intuïtief tot stand. Door laag over laag te experimenteren met verf, krijt, inkt, potlood en collage, laat zij haar beeldtaal zien op doek, paneel of papier. De oppervlaktes die ontstaan bewerkt Heidy met spons, schuurpapier, krabber of paletmes, totdat elke verflaag gaat ‘leven’. Het is ook een ontdekkingsreis in de diepere lagen van haarzelf. Uit haar kunstwerken blijkt haar liefde voor de natuur, texturen en verweerde materialen. Maar ook haar behoefte aan harmonie en evenwicht. Zachte pasteltinten hebben in haar kunstwerken de overhand.

Met passie voor design en kunst onderzoekt Guido het gebied tussen realiteit en fantasie. Hij creëert driedimensionale kunstwerken in hout, zoals zijn ‘onzichtbare steden’ van vurenhout: steden die niet bestaan, maar waar we in onze fantasie kunnen ronddolen. Guido vertelt dat zijn beelden de laatste periode regelmatig wat ‘platter’ worden, meer als reliëfs of wandobjecten. Als kunstenaar wil hij telkens op zoek gaan naar een andere vormgeving, experimenteren blijft voor hem belangrijk.
In zijn werk worden soms willekeurige ruimtes gezaagd die leiden tot een harmonieuze eenheid. Ondanks de diversiteit ‘bewegen’ deze openingen binnen een specifieke vorm, en creëren samen een nieuwe esthetische eenheid. Zoals in een geheime taal, onbekend en niet te ontcijferen; we lezen alleen de harmonie van de kalligrafie, alsof je een sprookje vertelt alleen in beelden. Ook uit zijn werk blijkt de liefde voor vormen en kleuren.

De expositie ‘tussen Kleur en Vorm’ is te zien tot en met 10 augustus. Een Meet & Greet, een ontmoeting met de kunstenaars, is op zaterdag 10 augustus van 14.00 tot 16.00 uur. Zie: www.galeriedna.nl