Stedendriehoek

Spelenderwijs over stad leren

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen slaat op zaterdag 13 juli twee vliegen in één klap. Want dan wordt De Hanzeaat geopend op het adres Waterstraat 3, een fraaie locatie waar het Hanzeverhaal van Zutphen wordt verteld én waar kinderen interactieve games over de geschiedenis van de stad kunnen spelen.

Wethouder cultuur en erfgoed Sjoerd Wannet verricht de opening. Op deze dag wordt ook de historische Bourgonjetoren weer toegankelijk voor het publiek.
De gemeente Zutphen stelt zoveel mogelijk monumenten open voor toeristisch bezoek. De Bourgonjetoren is één van de blikvangers van de gemeente. De toren werd in 1457 als onderdeel van de stadsmuur gebouwd om de stad en de haven te beschermen tegen de hertogen van Bourgondië. Zutphen was al vanaf 1200 een belangrijke handelsstad en werd in de vijftiende eeuw beschouwd als een vooraanstaand lid van het internationale Hanzeverbond.

Kooplieden uit Zutphen waren in die tijd in havens en op markten in heel Noord-Europa te vinden. Binnen in de toren is De Hanzeaat gecreëerd om daar meer over te vertellen. De afgelopen maanden heeft een flinke verbouwing plaatsgevonden. Met meerdere partijen is intensief samengewerkt aan een inhoudelijk programma dat aantrekkelijk is voor de toeristische bezoeker, maar ook voor kinderen. De Hanzegeschiedenis van Europa en van Zutphen spreekt immers enorm tot de verbeelding. “Nu laten we de Hanzetijd herbeleven met films, animaties en interactieve activiteiten voor jong en oud. Er is voor ieder wat wils. De toren is historisch geweldig interessant. En met De Hanzeaat nemen we jong en oud mee in de roemrijke Hanzegeschiedenis van onze stad. Zo voegen we weer iets toe aan het Verhaal van Zutphen”, zegt wethouder Wannet.

Feit en fictie
De goed geïnformeerde gidsen van Stichting Gilde Zutphen staan klaar om bezoekers te vertellen over de geschiedenis en indrukwekkende architectuur van deze toren. Daarbij zullen ze feit van fictie onderscheiden: hoe dik zijn de muren van de toren eigenlijk? Is de toren gebouwd op koeienhuiden? Zijn de kanonnen in de toren nu wel of niet gebruikt ter verdediging van de stad? Ook wordt zichtbaar hoe de stad er in de late middeleeuwen uitzag, want de gedetailleerde maquette van Constant Willems die Zutphen in 1485 laat zien, staat op de eerste verdieping in de toren opgesteld. In de Walburgiskerk en in Musea Zutphen worden ook delen van de Hanzegeschiedenis verteld. En bij de VVV kan men informatie over De Hanzeaat en de Bourgonjetoren vinden.

Na de officiële ceremonie in de ochtend is er ’s middags van 12.00 tot 15.00 uur van alles te doen in en rond De Hanzeaat. Het belooft een middag vol cultuur, avontuur en plezier te worden voor het hele gezin. Zo is er een middeleeuwse markt met oud-Hollandse ambachten en zijn er verschillende historische spellen om te spelen. De Hanzeaat is vanaf 14 juli geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.