Stedendriehoek

Alles wat je moet weten over groene daken

Groene daken kunnen variëren van daktuinen met verhoogde bedden en potten, tot uitgerold groene tapijten, tot schuurdaken met plantcellen die zijn gevuld met aarde of compost en beplant met planten en grassen. Lees hier alles wat je moet weten over groene daken.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is bedekt met mossen, bloemen, bomen en gras. Deze planten beschermen je dak tegen erosie, werken isolerend en voeren regenwater af.

Een standaard groen dak bestaat meestal uit een waterdichte anti-wortellaag die ook wel de beschermlaag wordt genoemd. Dit is meestal de bestaande dakbedekking. Vervolgens heb je een drainagelaag die uit kleikorrels of een kunststof raster bestaat. Daarop ligt een filterdoek die voorkomt dat de drainagelaag verstopt raakt. Vervolgens heb je de substraatlaag, de laag die de groei van planten bevordert en de basis vormt van het groene dak. In deze laag vind je de wortels van planten en worden water en voedingsstoffen opgeslagen. Deze laag kan in dikte variëren, afhankelijk van de planten en bloemen die je op je dak hebt. De bovenste laag van het dak is de vegetatielaag, de laag die je kunt zien!

Kosten van groene daken

Een groen dak kost tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter als je het dak zelf legt. Als je hier een professional voor inhuurt, kunnen de kosten flink wat hoger zijn. Natuurlijk hangt de prijs ook heel erg af van de het soort groene dak dat je wilt, hoe groot het dak is, en de vegetatie die je graag op het dak wilt hebben.

Sommige gemeenten bieden subsidies voor het aanleggen van groene daken, om het aantrekkelijker te maken voor mensen om ze aan te leggen.

De voordelen van groene daken

Groene daken hebben veel voordelen:

  • Vermindering van problemen met de afvoer van water en een beter beheer van regenwater
  • Isolatie van gebouwen
  • Esthetisch
  • Ze bieden leefgebieden voor vogels en insecten en dragen dus bij aan de biodiversiteit
  • Bijdragen aan verbetering van de stedelijke luchtkwaliteit
  • Verlaagt de omgevingstemperatuur
  • Koelen de stedelijke omgeving
  • Verminderen geluidsoverlast
  • Minder risico op branduitbreiding tussen gebouwen

De nadelen van groene daken

Natuurlijk hebben groene daken ook een aantal nadelen:

  • Kans op lekkage als de beschermlaag niet dik genoeg is
  • Het aanleggen van een groen dak kan flink veel geld kosten
  • Een groen dak weegt meer dan een gewone dakbedekking. Je moet dus van tevoren controleren dat je dak dit gewicht kan dragen.

Soorten groene daken

Over het algemeen worden er twee verschillende soorten groene daken onderscheiden: extensieve groene daken en intensieve groene daken. Maar er zijn ook andere groene daken die een specifieke functie met zich meebrengen, zoals we hieronder noemen.

Extensieve groene daken

Extensieve groene daken worden vaak bedekt door een dunne laag substraat waarin verschillende droogtebestendige plantsoorten groeien. Deze daken zijn meestal niet toegankelijk, maar ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen op bestaande daken worden gemonteerd. Als het weinig nodigt, kan het nodig zijn om het dak te irrigeren, maar over het algemeen hoef je er niks mee te doen.

Intensieve groene daken

Intensieve groene daken worden ook wel ‘daktuinen’ genoemd en vereisen meer onderhoud. Op dit soort daken vind je gras, verschillende planten en soms zelfs bomen. Ze worden voor recreatieve doeleinden gebruikt, maar zijn ook relatief zwaar en kunnen niet zomaar op een bestaand huis of gebouw worden geplaatst.

Groenblauw dak

Een groenblauw dak is een groen dak tijdens regenbuien grote hoeveelheden water kan bergen en het vervolgens langzaam naar het riool afvoeren. Dit zorgt voor meer duurzaam waterbeheer.

Sedumdak

Een sedumdak is beplant met een verschillende sedumplanten. Deze planten bloeien van het begin van het voorjaar tot het eind van het najaar in verschillende witte, gele en roze kleuren. Sedums zijn vetplanten die veel vocht vasthouden en daardoor in verschillende weersomstandigheden kunnen overleven.

Zonnepanelen op groene daken

Zonnepanelen zijn al jarenlang in populariteit aan het toenemen vanwege de besparingen die het mensen kan opleveren. Nog beter is als je een groen dak en zonnepanelen combineert. Het rendement van zonnepanelen kan dankzij de koele, groene onderlaag namelijk nog hoger worden.

Conclusie

Groene daken zijn dus geweldig bij te dragen aan een groenere leefomgeving. Ze helpen je je huis te isoleren, verminderen geluidsoverlast en zien er ook nog eens mooi uit. Als je ze combineert met zonnepanelen, kun je je huis echt een stuk duurzamer maken. Natuurlijk zijn de initiële investering en het gewicht van een groen dak dingen die je moet overwegen, maar het kan zeker waarde toevoegen aan je huis.