Stedendriehoek

Samen de verjaardag van de koning vieren

Het Nederlandse koningshuis, ook bekend als het Huis Oranje-Nassau, heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw. De naam Oranje-Nassau komt van het huis van Nassau en het Prinsdom Orange, gelegen in het huidige Frankrijk.

De stichter van de Nederlandse tak van het Huis Oranje-Nassau was Willem van Oranje, ook wel bekend als Willem de Zwijger. Hij speelde een cruciale rol in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersing in de 16de eeuw. Willem van Oranje wordt vaak beschouwd als de Vader des Vaderlands van Nederland vanwege zijn inspanningen om de onafhankelijkheid van het land te bevorderen.

In 1815 werd Nederland een koninkrijk onder koning Willem I, die eerder al stadhouder was van de Nederlandse Republiek. Zijn regering markeerde het begin van het moderne Nederlandse koninkrijk. Sindsdien heeft Nederland verschillende monarchen gehad, onder wie koning Willem II, koning Willem III en koningin Wilhelmina, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde als symbool van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetting. Na de oorlog werd Juliana koningin en vervolgens werd haar dochter, prinses Beatrix, in 1980 koningin. In 2013 trad Beatrix af ten gunste van haar zoon, koning Willem-Alexander, die sindsdien de koning van Nederland is. Het Nederlandse koningshuis heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse politiek en samenleving, zij het in een hoofdzakelijk ceremoniële rol sinds de invoering van de parlementaire democratie in Nederland.

Koningsdag wordt jaarlijks gevierd ter ere van de verjaardag van de koning van Nederland. Het begon eigenlijk als Prinsessedag, ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina, die op 31 augustus jarig was. Na haar inhuldiging als koningin in 1890 werd Prinsessedag echter niet meer gevierd. Toen koningin Juliana in 1949 de troon besteeg, werd haar verjaardag op 30 april Koninginnedag. Bij haar troonsbestijging in 1980 besloot Beatrix om haar moeders verjaardag op 30 april te blijven vieren als Koninginnedag, aangezien ze zelf verjaart in de wintermaanden, op 31 januari, een te koude dag voor een volksfeest. In 2013, toen koningin Beatrix aftrad en haar zoon prins Willem-Alexander koning werd, werd Koninginnedag verplaatst naar 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Zo werd het omgedoopt tot Koningsdag.

Koningsdag is een feestelijke dag waarop mensen in heel Nederland feestvieren, met vrijmarkten, festivals, concerten en andere evenementen. Het is een dag waarop de nationale trots en saamhorigheid worden gevierd, en waarop de koninklijke familie de kans krijgt om met het volk in contact te komen. (Foto: Marcel Alsemgeest)