Stedendriehoek

Herdenking bevrijding Colmschate

Op 8 april 2024 is het 79 jaar geleden dat Colmschate werd bevrijd. “Daar staan we graag samen bij stil. Iedereen is van harte welkom tijdens de herdenking. Hier wil de werkgroep jaarlijks op 8 april bij stilstaan, omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is, veel (jonge) inwoners van Colmschate deze geschiedenis nog niet kennen en er momenteel ‘dichtbij’ opnieuw bezetting ervaren wordt.”

Op 8 april 1945 werd Colmschate bevrijd van de Duitse overheersers door de 3e Canadese Infanterie Divisie, onder commando van brigade-generaal T.G. Gibson. Tijdens de bevrijding van Colmschate sneuvelden 46 Canadese soldaten. Zeventig jaar later werd op 8 april 2015 voor de Ichtuskerk in Colmschate een gedenkbord voor hen geplaatst.

Een nieuw initiatief
Een aantal Colmschatenaren heeft in 2023 het initiatief genomen om jaarlijks op 8 april kort bij deze herinnering stil te staan. De leerlingen van groep 8 van de OBS Kolmenscate werken op school aan een project passend bij dit thema. “Samen met de leerlingen staan we op 8 april kort stil om onze bevrijding te herdenken bij het gedenkbord voor de Ichtuskerk.”

Meewerkende partijen
“Wij zijn blij dat de OBS Kolmenscate-school aan dit project van ‘Blijvend herdenken’ wil meewerken. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Muziekvereniging Eendracht en Jan Flierman. De Wijkaanpak Colmschate Zuid heeft ons financieel ondersteund. Meerdere (oud-)Colmschatenaren hebben een financiële bijdrage aan dit project gedoneerd. De Kerkenraad van de Ichtuskerk heeft wederom haar medewerking toegezegd.”

Vlaggen
“We willen vragen aan iedereen die in Colmschate woonachtig is, om op 8 april de Nederlandse of Canadese vlag in top op te hangen. Tijdens de herdenking worden de vlaggen bij het monument door basisschoolleerlingen gehesen tijdens de volksliederen. Iedereen is op 8 april uitgenodigd om deze herdenking bij het monument bij de Ichtuskerk bij te wonen. U vindt het monument aan de Holterweg 108. De herdenking begint om 19.15 uur en duurt ongeveer een half uur. Naast muziek worden er ook gedichten en verhalen voorgedragen.”

Foto:

Het monument bij de Ichtuskerk in Colmschate. (Foto: C. Koloc)