Stedendriehoek
Voor de een zijn dromen een dagelijks fenomeen, de ander maakt ze (bijna) nooit bewust mee. Vreemd en mysterieus zijn ze eigenlijk altijd. Je betreed een compleet andere realiteit in je slaap, waarin van alles kan gebeuren. Je gaat een rondje vliegen in je auto, praat met dieren, droomt over seks of een lastig examen, een achtervolging door een wild beest of een andere nachtmerrie. Waarom we precies dromen blijft nog altijd mysterieus, al hebben wetenschappers wel een aardig idee.
We dromen allemaal gemiddeld 2 uur per nacht, dat is maar liefst een kwart van je totale slaapperiode. Maar met welk doel? Voor de wetenschap behoren dromen nog altijd tot de onopgeloste zaken. Er zijn wetenschappers die menen dat dromen slechts een bijproduct zijn van de REM-slaap (zie verderop voor uitleg). Maar het merendeel is het er over eens dat dromen, net als slapen zelf, een belangrijke functie heeft.
Tijdens je dromen zou je de gebeurtenissen, gedachten en emoties van je dag verwerken. Je filtert dat wat je hebt meegemaakt, slaat op wat belangrijk is en vergeet wat vergeten mag worden. Je leegt als het ware je werkgeheugen, zodat je ‘s morgens de dag helder begint. Ook problemen en uitdagingen waar je overdag veel mee bezig bent, kun je in je dromen verwerken of zelfs oplossen als je goed slaapt.
De mogelijke gezonde effecten van dromen
Sommigen gaan nog verder, en geven dromen een psychologische of zelfs voorspellende waarde. De voorspellende droom was vroeger een algemeen aanvaard gedachtegoed. Totdat Sigmund Freud hier korte metten mee maakte. De bekende psycholoog had de theorie dat dromen altijd een onderliggende betekenis hadden. Ook online zijn tegenwoordig veel websites te vinden die je kunnen helpen je dromen te verklaren, al dan niet gebaseerd op het werk van Freud.
Dit alles is natuurlijk moeilijk te bewijzen. Maar als je ervan uitgaat dat dromen een verwerking zijn van je innerlijke belevingswereld, is het niet zo gek dat ze een boodschap voor je bevatten. Ze kunnen je inzicht geven in zaken waar je overdag geen (bewuste) aandacht voor had. Er zijn ook genoeg verhalen van mensen die belangrijke, positieve keuzes hebben gemaakt naar aanleiding van hun droom.[1]
Je hebt twee soorten dromen: dromen van profvoetballers, een wereldreis, een eigen bedrijf, of “droomhuis”, en de dromen die ‘s nachts plaatsvinden. Als je mazzel hebt over dezelfde onderwerpen. Wist je dat we in de nacht zo’n 5 à 7 keer dromen? Dit gebeurt tijdens de REM-slaap, een van de vier fasen in je slaapcyclus.
De 4 fasen van je slaap:
Deze cyclus doorloop je gemiddeld vijf tot zeven keer per nacht (bij een gezonde 8 uur slapen), waarbij je tijdens elke REM-slaap droomt. Of je deze dromen vervolgens onthoudt, hangt er vanaf of je daarna wakker wordt. Meestal weet je meestal niks van de dromen midden in de nacht, behalve als je wakker schrikt uit een nachtmerrie of naar de WC moet. In de ochtend is de kans stukken groter om je droom te onthouden. Bovendien duurt je REM-slaap langer naarmate de nacht vordert, des te meer tijd om te dromen dus.
Al met al zijn er veel redenen om aan te nemen dat dromen goed voor je is, of je het nu onthoud of niet. En goed slapen is essentieel voor goede dromen. Wil je beter slapen, lees deze 10 slaaptips van De Gezonde Wereld en verbeter eenvoudig je nachtrust en dromen.