Stedendriehoek

Vrijwilligers beplanten Kerkplein Olst

Op zaterdag 23 maart was er al vroeg reuring rondom de kerk in Olst. Aan de oproep om mee te helpen met aanplanten werd massaal gehoor gegeven. Een grote groep vrijwilligers meldde zich rond half tien met het plantschepje of spade in de hand om te helpen met het vergroenen van ‘ons kerkplein’. De plantochtend werd georganiseerd door Initiatiefgroep Verlevendiging Kerkplein Olst en Holsto Tuinen & Buitenleven.

Het kerkplein werd deze ochtend, op zes bomen na aangeplant met geheel biologische beplanting. Dit was een nadrukkelijke wens van de initiatiefgroep die het voortouw heeft genomen voor de verlevendiging van het kerkplein. Echt uniek in Nederland volgens Brendan Adams, eigenaar van het hoveniersbedrijf die de beplanting geregeld heeft. In totaal komt de beplanting van 18 verschillende kwekers vandaan, waarvan 16 biologische kweken. Zoveel bomen, grote solitaire heesters, heesters, vaste planten, bloembollen en zaaigoed allemaal biologisch, dat is echt nog heel bijzonder in de openbare ruimte. Zo laat de gemeente Olst-Wijhe weer zien koploper te zijn in de verduurzaming van de leefomgeving.

En wat ook zo mooi aan dit project is, dat het vanuit de gemeenschap is opgezet en gedragen. Echt een prachtig voorbeeld van een project wat vanuit de samenleving is voortgekomen. Doordat er veel organisaties betrokken zijn en veel vrijwilligers de handen uit de mouwen staken krijgen ze allemaal een extra binding met dit plein en gaan ze er allemaal een beetje van houden. En iets waar je van houdt daar ga je vanzelf goed voor zorgen!

’s Morgens waren de hoveniers van Holsto Tuinen er al vroeg bij om de laatste planten volgens ontwerp uit te zetten. Om half tien werden de vrijwilligers ontvangen met koffie en thee met wat lekkers. Brendan Adams gaf uitleg over hoe er geplant moest worden, maar vertelde ook hoe belangrijk het is om biologische beplanting te gebruiken. De biodiversiteit staat flink onder druk en daar kunnen we samen wat aan doen. Door gebruik te maken van biologische beplanting, maar ook door goed te kijken naar een bloeiboog. Kort uitgelegd, dat er op elk moment van het jaar wat bloeiends is voor de vliegende insecten of ander leven.

Het was een prachtige ochtend en hartverwarmend om al die vereende kracht bij elkaar te zien komen. De organisatie kijkt dan ook zeer tevreden en ook een beetje trots terug op deze plantochtend en het eindresultaat, het was echt genieten. Zij wil bij deze dan ook graag alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet. En natuurlijk ook de gemeente Olst-Wijhe die dit alles mede heeft mogelijk gemaakt.