Stedendriehoek

Wat zijn de verborgen risico’s van frisdranken?

door Elisa De Bruijn

Frisdranken zijn al sinds jaar en dag een populaire keuze als het gaat om verfrissende dranken. Niettemin schuilen achter de bruisende bubbels en zoete smaken medische gevolgen waar bijna niemand van afweet en bij stilstaat. Af en toe een glaasje frisdrank lijkt onschuldig, maar in hoeverre is dit waar en wat zijn de verdere verborgen risico’s?

Suikertoevoegingen en gewichtstoename

De grootste zorg rondom frisdranken is de overmatige toevoeging van suiker. Het regelmatig drinken van frisdranken kan hierdoor leiden tot een calorie-toename, een slecht gebit en een verminderd denkvermogen. Dit overgewicht door suikers kan nare gevolgen hebben en zelfs ziekten veroorzaken zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen. Dat het overmatig drinken van frisdranken voor diabetes zorgt, is meer voor de hand liggend dan velen denken. De suikers die in frisdranken zitten kunnen leiden tot insulineresistentie en een verstoorde bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat diabetes zich ontwikkelt. De overmaat van suikers die terechtkomen in de bloedvaten, kan leiden tot een toename van triglyceriden, wat de kans op hartproblemen vergroot. Frisdranken dragen hiernaast bij aan een hoge bloeddruk, wat een belangrijke factor is als er wordt gepraat over hart- en vaatziekten.

Verborgen calorieën en kunstmatige zoetstoffen

Na de vele onthullingen en onderzoeken rond suikers in frisdranken, besloten vele merken hun toegevoegde suiker te verwisselen met kunstmatige zoetstoffen die minder schadelijk zouden zijn. Niets bleek echter minder waar. Deze toevoegingen bestaan vaak uit de stoffen aspartaam, sacharine, sucralose of acesulfaam-k. De gebruikte stoffen blijken na vele onderzoeken niet zo veilig als men denkt. Bij het drinken van frisdranken met toegevoegde kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, ontstaat bij het afbreken van deze stof in het lichaam methanol, wat – wanneer vaak gedronken – kan leiden tot blindheid. Bij het drinken van 1 liter light frisdrank, gezoet met aspartaam, kan hooguit 55 milligram methanol gevormd worden. Naast meer vorming van methanol blijkt aspartaam mogelijk ook kankerverwekkend.

Ook de cafeïne die verwerkt is in de bubbelende drankjes, is niet geheel onschuldig. Cafeïne, van nature een stimulerend en calorievrij middel, kan tot bijwerkingen leiden zoals nervositeit, slapeloosheid en een verhoogde hartslag.

Hormonale effecten

Verschillende studies naar de hormonale effecten van frisdrank kwamen tot de conclusie dat zoetstoffen zoals aspartaam invloed kunnen hebben op hormonale signalen die de eetlust kunnen verstoren, wat op den duur kan leiden tot gewichtsproblemen. Aspartaam heeft voor een deel dus ook effect op de hersenen en kan bepalend zijn voor de gemoedstoestand en het gedrag. Hoeveel impact dit heeft op iemand, heeft te maken met de vatbaarheid hiervoor, wat bij iedereen anders is.

Risicogroepen

Ook zijn er in de maatschappij verschillende groepen voor wie het drinken van frisdranken en light varianten risicovoller is dan normaal. Zwangere vrouwen maar ook kinderen en personen met genetische aandoeningen, wordt vaak afgeraden om deze dranken te nuttigen omdat dit mogelijk risicovol kan zijn voor de gezondheid.

Light versie of niet

Daar waar zowel de light als de normale versie van frisdranken voor- en nadelen hebben, wordt aanbevolen beide frisdrankvarianten met mate te consumeren. Ook is het goed om stil te staan bij hoe vaak er daadwerkelijk een glas frisdrank op tafel staat en hier, wanneer nodig, aanpassingen aan te doen. Of er beter gekozen kan worden voor een light variant of de normale suikerbom, is volgens gezondheidsorganisaties niet duidelijk aan te geven.