Stedendriehoek
door Elisa De Bruijn
APELDOORN – Nieuwsblad Stedendriehoek besteedt ruimschoots aandacht aan de prijs voor organisaties, ondernemers en individuen die zich inzetten voor een inclusiever Apeldoorn. Dat kan zijn op allerlei gebieden: denk aan economisch, het onderwijs, cultuur, zorg, welzijn of sport. Deze organisaties zetten zich in voor activiteiten die verschillende groepen uit de bevolking bij elkaar brengen. Woensdag 7 februari vindt de prijsuitreiking plaats.
Nicole Drenth, vrijwilliger van De Nieuwe Nederlanders, is kandidaat voor de inclusieprijs.
“Samen met twee andere vrijwilligers die zich inzetten voor de organisatie die in 2023 tot stand kwam, zet ik mij in voor asielzoekers in Apeldoorn en Beekbergen die willen integreren en participeren in Nederland. Vaak door achterstand zijn zij gedwongen te wachten op het krijgen van een BSN-nummer, wat een deelname in de samenleving kan bevorderen”, vertelt Nicole. “Zelf kwam ik in 2022 regelmatig bij het asielzoekerscentrum (AZC). Toen werd ik vaak aangesproken of ik hen misschien te hulp kon schieten. Hieruit is dit initiatief als organisatie ontstaan.”
De Nieuwe Nederlanders komt drie keer per week samen in buurthuis ’t Veldhuis in Apeldoorn. “Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gedeeld op cultureel gebied, onder het genot van een hapje en drankje”, zegt Nicole. “De gesprekken die we voeren, proberen we zoveel mogelijk in het Nederlands te doen. Wanneer nodig, helpen we met vertalen. We doen het echt met elkaar en voor elkaar.”
Volgens Nicole is diversiteit een ander woord voor mensheid. “Geen enkel mens is hetzelfde, we zijn allemaal uniek. Veel mensen gebruiken de term ‘normaal’ voor zichzelf en voor een bepaalde groep, waarbij ze indirect zeggen dat een ander dit niet is.” Nicole noemt zichzelf een trotse Nederlander die zich verdiept in discriminatie en racisme. “Als ik de verhalen van vluchtelingen moet geloven, komen racisme en discriminatie overal op de wereld voor. Ik ben dan ook van mening dat we ons als Nederlanders niet verantwoordelijk moeten voelen voor de kleine groep mensen die hier schuldig aan is.”
Volgens Nicole mag een groep asielzoekers of buitenlanders nooit gegeneraliseerd worden door de acties van een deel van hen. “Polarisatie zal nooit de oplossing zijn om een samenleving te creëren waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Verbinding is hiervoor de
oplossing en daar zet ik me dus ook extra voor in”, aldus Nicole.
De organisatie die ‘sociale erkenning’ als belangrijkste universele waarde ziet, ontwierp een visitekaartje met de tekst: ‘Vanuit Kracht en Regie naar Zelfredzaamheid en Verbinding’. “Ik zorg dat mensen vanuit hun kracht tot verbinding komen met anderen en richt mij hierbij op de doelgroep vluchtelingen, de nieuwe Nederlanders, maar ook voor iedereen in Nederland die het moeilijk heeft en vervreemd is geraakt van familie en vrienden. Iedereen krijgt bij ons een gelijke kans.”