Stedendriehoek

Prijs voor inclusiever Apeldoorn

APELDOORN – Apeldoorn is een nieuwe prijs rijker. Deze is bedoeld voor bedrijven, organisaties, individuen en groepen die zich op een inspirerende manier inzetten voor een inclusiever Apeldoorn. Dat kan op allerlei gebied zijn: denk aan de economie, het onderwijs, cultuur, zorg, welzijnswerk of sport. Zij organiseren activiteiten, binnen of buiten hun organisaties, waarbij verschillende groepen mensen elkaar leren kennen of dichter bij elkaar komen.

De onafhankelijke jury bestaat uit Jeroen Joon, waarnemend burgemeester van Harderwijk en voormalig wethouder van Apeldoorn; Tineke Willemsen, voorzitter van Amnesty International Apeldoorn en Jan van Ewijk, onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek en voormalig trainer en adviseur aan de Politieacademie. Yasemin Cegerek, voormalig Tweede Kamerlid en momenteel wethouder in de gemeente Brummen, is voorzitter.

Tweejaarlijkse prijs voor diversiteit en inclusie

Yasemin Cegerek (zie foto): “Het achterliggende idee voor deze prijs is dat men mensen of organisaties die zich inzetten voor meer diversiteit en inclusie binnen de samenleving, eens in het zonnetje wil gaan zetten. Want die vormen een verrijking voor de samenleving. Diversiteit is er in verschillende soorten: dat kan gaan over je achtergrond, een beperking of huidskleur. Er is vandaag de dag veel polarisatie. Maar we willen juist dat mensen niet tegenover maar meer naast elkaar gaan staan en elkaars meerwaarde zien. We hebben elkaar immers hard nodig.”

Kandidaten
“Als je bijvoorbeeld kijkt naar de krappe arbeidsmarkt, daar kunnen we alle talenten benutten. Toch zie je dat iemand met een wat ingewikkelde achternaam of vanwege zijn of haar huidskleur of achtergrond niet altijd gelijke kansen krijgt. Het zou dan mooi zijn om een ondernemer of werkgever die hier juist wél werk van maakt eens voor het voetlicht te halen. Soms zie je op scholen of op een sportschool dat individuen het verschil maken op diversiteitsgebied. Er zijn zoveel mensen die mooie, verbindende dingen doen. Ook zij komen in aanmerking voor deze prijs.”

Migrantendochter
“Ik vind het leuk dat ze juist mij voor het voorzitterschap gevraagd hebben. Ik ben namelijk zelf een migrantendochter die in deze stad is geboren. Mijn vader is in 1970 naar Apeldoorn gekomen om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie. Wij zijn hier gebleven en hebben onze weg gevonden in Nederland. Apeldoorn is een grote, diverse, kleurrijke gemeente. Dan is deze prijs een mooie manier om initiatieven die dit versterken in een positief daglicht te zetten.”

Prijsuitreiking
Inmiddels is de aanmeldingstermijn gesloten. Yasemin: “We zijn nu druk bezig met het beoordelen van de 25 aanmeldingen. Daar komen een aantal genomineerden uit per categorie. Er zijn diverse prijzen: een prijs voor het bedrijfsleven, één voor maatschappelijke organisaties en een aanmoedigingsprijs. Waaruit de prijzen bestaan kan ik nu nog niet zeggen. Ik weet wel dat er zoveel mooie kandidaten zijn voorgedragen, dat het heel lastig wordt om hieruit een goede keuze te maken…”

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 7 februari, van 18.00 tot 21.00 uur, in De Nettenfabriek. Aanmelden hiervoor is verplicht en kan door een mailtje te sturen naar feest@diversiteiteneinclusieapeldoorn.nl. Voor meer informatie: www.diversiteiteninclusieapeldoorn.nl