Stedendriehoek

In de voetsporen van Cusanus

DEVENTER – Het Titus Brandsma Instituut (Nijmegen) organiseert samen met diverse organisaties in Deventer van 9 tot 11 februari 2024 een weekend vol inspiratie over Cusanus en veelstemmigheid.

Nicolaus Cusanus was een belangrijke denker uit de 15de eeuw, die nauw verbonden was met de Moderne Devotie. In Deventer stichtte hij de bursa cusana voor minder bedeelde jongeren. Hij zette zich in voor het maatschappelijke gesprek tussen de verschillende religies en culturen in een tijd van crisis en polarisatie. Veelstemmigheid stond hierbij voorop. Kunnen wij daar vandaag iets van leren? Het evenement ‘In de voetsporen van Cusanus’ omvat  een concert van Graindelavoix, lezingen, boekpresentatie, forumdebat, stadswandelingen, tentoonstelling, poëzie.

Al sinds het grote Cusanus-evenement in 2001 in Deventer werden in deze stad initiatieven genomen om het maatschappelijke gesprek tussen verschillende levensbeschouwelijke groepen op gang te brengen: lezingen, forumgesprekken, interculturele maaltijden, enz. De inspiratie van de 15de-eeuwse denker Nicolaus Cusanus, die als jongen studeerde aan de Latijnse School van Deventer, nauw verbonden was met de Moderne Devotie en in Deventer de bursa cusana stichtte, gaf een heel eigen accent aan dit maatschappelijke gesprek. In zijn tijd zette Cusanus, gedreven door idealen van de Moderne Devotie, zich in voor het gesprek tussen de verschillende religies en culturen.

Aanleiding

De nieuwe Nederlandse vertaling van Cusanus’ belangrijkste boek (De wetende onwetendheid, Eindhoven, Damon, 2023) door Gert den Hartogh is nu voor het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen, in nauwe samenwerking met diverse culturele en levensbeschouwelijke organisaties in Deventer, de aanleiding om opnieuw een Cusanus-evenement te organiseren. Hierin nodigen zij in het bijzonder inwoners van Deventer en omstreken uit, evenals geïnteresseerden daarbuiten, opnieuw dit gesprek met elkaar aan te gaan.

Publieke lezingen, een forumdebat, stadswandelingen langs de verschillende levensbeschouwelijk belangrijke en historische locaties, een kloostermaaltijd en een interculturele maaltijd en een concert met het wereldberoemde ensemble Graindelavoix (zie foto), onder leiding van Björn Schmelzer met veelstemmige muziek uit de tijd van Cusanus en de Moderne Devotie – dat zijn voorbeelden van de verschillende elementen die dit evenement zullen kleuren. Het ensemble zal speciaal voor het evenement een programma maken dat past bij Cusanus en de veelstemmigheid van de 15de  eeuw.

Inspirerend

Met dit initiatief willen de samenwerkende organisaties ruimte bieden aan bijzondere gesprekken – en bijdragen aan samen nadenken over actuele maatschappelijke problemen, tegen de achtergrond van de rijke geschiedenis van de stad Deventer, die ook in de actualiteit van vandaag inspirerend kan werken.

Een totaaloverzicht van het Cusanus-evenement 2024 is te vinden op de website van het Titus Brandsma Instituut: https://www.ru.nl/titusbrandsmainstituut/kennis-evenementen/symposia/cusanus, evenals op de website ‘Filosoferen in Deventer’: https://www.filosoferenindeventer.nl. De ticketsite is te vinden via: https://eventix.shop/d6ke957s