Stedendriehoek
ZUTPHEN – Het Stedelijk Museum Zutphen heeft twee bijzondere wandschilderingen uit ongeveer 1300 in huis, die ooit gevonden werden in de Oude Wand in Zutphen. Nu zijn de schilderingen te zien in de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Maar wat zie je daar nu eigenlijk op? De expert op het gebied van heraldiek, Klaas Padberg Evenboer, heeft hier onderzoek naar gedaan. Zijn resultaten deelt hij op dinsdag 28 november in de lezing Ridders van de Oude Wand.
De wandschilderingen komen uit Kreyenbroeks Banketfabriek aan de Oude Wand in Zutphen. Ze kwamen in 1960 tevoorschijn onder tengelwerk en een pleisterlaag tijdens een verbouwing. De oorspronkelijke muren dateren van de dertiende eeuw en de fresco’s zijn waarschijnlijk kort daarna aangebracht. De banketbakker beschermde ze met glas, maar in 1966 schonk hij de muurschilderingen aan het Stedelijk Museum Zutphen.
Op het fresco zijn zes levensgrote figuren te zien, maar wie zijn dat? Wat is er nog meer te zien? Klaas Padberg Evenboer heeft onderzoek gedaan naar de muurschilderingen en heeft nu, na ruim zestig jaar, ontdekt wie worden afgebeeld. Zijn resultaten publiceerde hij eerder dit jaar in Blazoen, kwartaalblad voor heraldiek en zegelkunde. En op dinsdag 28 november houdt hij in het museum een lezing over deze unieke Zutphense wandschilderingen.
Wetenschapper Klaas Padberg Evenboer is een gepensioneerd pedagoog en docent. Hij is redacteur voor het Nederlands Genootschap voor Heraldiek en hij schrijft regelmatig voor het Nederlandse heraldische tijdschrift Blazoen. Zijn onderzoek richt zich vooral op middeleeuwse wapenboeken, herauten en toernooien.
De lezing is op dinsdagavond 28 november om 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur), in het Stedelijk Museum Zutphen aan ’s Gravenhof 4. De kosten zijn 7,50 euro per persoon. Tickets kunnen worden gereserveerd op www.museazutphen.nl/ridders.
Afbeelding:
Deze foto is gemaakt in 1960, toen achter de pleisterlaag de muurschilderingen werden ontdekt. (Collectie Stedelijk Museum Zutphen, kleurbewerking Padberg/Blazoen)