Stedendriehoek
WARNSVELD – “De buurt versterken, inwoners aan elkaar verbinden en zorgen dat zij zich gefaciliteerd voelen om elkaar te ondersteunen en samen hun eigen leefomgeving aangenaam te maken, een eigen ‘community’ te starten waarin zij elkaar motiveren en samen iets ondernemen – dat is voor mij als sociaal makelaar mijn ultieme doel.” En dat is dan ook waar Dajo Steendam zich enthousiast voor inzet.
Hij is voor de zomer begonnen bij sociaalwerkorganisatie Perspectief Zutphen, vanaf zijn uitvalsbasis in buurthuis ’t Nut in Warnsveld. ’t Nut is van maandag tot en met vrijdag open. Sociaal beheerder Pierre Visser is er de hele week te vinden, evenals Dajo, als hij niet op pad is om mensen te ontmoeten.
“Warnsveld is een mooie plek. Ik vind het oude deel heel gaaf en ook in het nieuwe gedeelte hangt een bepaalde warmte, die me het gevoel geeft dat mensen er voor elkaar zijn”, merkt Dajo op na zijn eerste maanden. In 2009 studeerde hij af aan de opleiding culturele maatschappelijke vorming (nu heet dat ‘social work’). Maar voordat hij bij Perspectief Zutphen inderdaad in dat werk aan de slag ging, heeft hij al een hele wereldreis gemaakt – letterlijk én figuurlijk. Hij ging aan de slag als eventmanager en facility manager en hij maakte samen met zijn vriendin daadwerkelijk een wereldreis. Toen hij terugkwam, verschoof zijn werk als facility manager steeds meer richting projectmanagement. “Dat wilde ik niet. Het reilen en zeilen van de dagelijkse gang van zaken, verbinden en bruggen bouwen – daar ben ik goed in. Maar het werk was veel minder maatschappelijk en sociaal. Dat miste ik.”
Bruisende plek
In de functie van sociaal makelaar bij Perspectief Zutphen komt alles samen: organiseren en verbinden. “Wat een sociaal makelaar doet is verhalen ophalen van inwoners, luisteren wat er speelt in de wijk, mensen aan elkaar verbinden en waar nodig inwoners helpen die samen een initiatief hebben en dat niet helemaal zelf uitgevoerd krijgen. Daarnaast heeft de sociaal makelaar een signalerende rol in de wijk en werkt hij nauw samen met collega-sociaal werkers als zij inwoners tegenkomen die problemen ervaren en tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Je kunt dan denken aan financiële problemen, relatieproblemen, eenzaamheidsgevoelens. In Warnsveld kan ik dat doen vanuit een fantastische locatie, namelijk buurthuis ‘t Nut. Het zou mooi zijn als er nog meer activiteiten voor en door inwoners in ’t Nut komen. Het wordt volgend jaar verduurzaamd en dan willen we hier een bruisendere plek van maken.”
De sociaal makelaar kan mensen en ideeën verbinden en hij weet de weg naar instanties en vaak ook naar potjes met geld. “Mensen die ideeën hebben voor buurtversterkende activiteiten, zijn van harte welkom. Het kan van alles zijn – van ontmoetingen tussen buren, zoals een buurtborrel – tot grotere projecten zoals een markt, groenproject of een opruimactie. Eigenlijk alles dat verbindt. Hier in Warnsveld heb je nog het noaberschap, maar er is ook een grote verscheidenheid. Wanneer mensen elkaar kennen, kunnen ze gemakkelijker een beroep doen op elkaar – even dat kopje soep brengen als iemand ziek is bijvoorbeeld.”
Wandel binnen
Inmiddels is er al een wandelclub gestart op de woensdagochtend. De groep verzamelt om 10.00 uur bij ’t Nut, drinkt eerst een kop koffie met elkaar en gaat dan zo’n anderhalf uur wandelen. Na afloop is er een lunch voor wie trek heeft. Ook is het mogelijk om op andere dagen binnen te lopen voor koffie en een praatje. “Of als je een idee hebt en niet weet hoe je het moet aanpakken. Wij kunnen helpen met draagvlak creëren, organiseren en potjes vinden.” Dajo nodigt iedereen van harte uit om een keer kennis te maken bij ’t Nut.