Stedendriehoek

Rondleiding langs kunst in Jachthuis Sint Hubertus

HOENDERLOO – Eén van de meest iconische gebouwen van Nederland is te vinden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe: Het Jachthuis Sint Hubertus. Dit voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller werd ontworpen door de architect Berlage. In het Jachthuis zijn veel kunstwerken uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw te vinden. Tijdens de themarondleiding ‘Kunst in het Jachthuis’ komt men meer te weten over deze werken en de makers.

Eigenlijk is het Jachthuis zélf een kunstwerk. Een ‘Gesamtkunstwerk’: Berlage ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het complete interieur en de directe omgeving, zoals de vijver en de brug over een uitloper van de vijver. De vormgeving, het materiaalgebruik, de vele kleurschakeringen en de toepassing van zeer moderne technieken zoals een lift, een centraal klokkensysteem en een dito stofzuigersysteem, geven het Jachthuis een eigen en karakteristieke aanblik.

Kunstcollectie
Toen Helene Kröller-Müller in 1900 in haar dertigste jaar in Den Haag kwam wonen, kocht zij net als de chique dames uit haar omgeving antieke meubelen, Chinees porselein en Perzische tapijten voor haar eigen huis. Maar haar echte interesse in kunst werd pas goed gewekt toen zij in 1906 samen met haar dochter Helene de lessen ging volgen van de kunstpedagoog H.P. Bremmer. Er ging een wereld voor haar open en vanaf die tijd werd zij een verwoed verzamelaarster, met als leidraad de favorieten van Bremmer.

Helene verzamelde drie soorten kunst: antiek, Aziatische (voornamelijk Chinese) kunst en moderne kunst. In het Jachthuis zijn – naast antiek – vele werken van laat negentiende-eeuwse, vroeg twintigste-eeuwse kunstenaars te vinden. Charley Toorop, de dochter van de bekende kunstenaar Jan Toorop, maakte een prachtig groepsportret van kunstenaars, die via ‘kunstpaus’ en bemiddelaar Henk Bremmer een kunstwerk mochten maken voor Helene Kröller-Müller. Een replica van het groepsportret is het uitgangspunt van de themarondleiding.

Beneden en boven

Tijdens de rondleiding bezoekt men vertrekken op zowel de beneden- als de bovenverdieping, waar wordt stilgestaan bij verschillende werken. De beroemde Oehoe van Altorf, de glas-in-loodramen van Arthur Hennig, Chinese voorraadpotten, dierenbeelden van Wilhelm Krieger, het portret van Helene geschilderd door Truus van Hettinga Tromp, schilderijen van Jan Toorop, damast van Chris Lebeau: deze en vele andere werken komt men tegen tijdens de themarondleiding.

De themarondleidingen vinden plaats van november 2023 tot en met maart 2024. Kijk voor alle praktische informatie op hogeveluwe.nl/themarondleiding