Stedendriehoek
Een levendige, groene, stedelijke wijk waar mensen van allerlei leeftijden kunnen wonen, werken, sporten en elkaar ontmoeten, op loopafstand van de binnenstad en het station. Een wijk met 700 woningen en bijna 30.000 vierkante meter aan ruimte voor bedrijven en voorzieningen. Een moderne wijk, mét behoud van karakteristiek industrieel erfgoed.
Dat zijn de belangrijkste kenmerken uit het Masterplan voor het ROTO-terrein in Deventer.
‘ROTO krijgt een mix van grotere en kleinere woningen zorgwoningen en biedt ook ruimte voor innovatieve, creatieve bedrijven en andere voorzieningen’, aldus wethouder Lars Wijnhoud (gebiedsontwikkeling). ‘Met de woningen, waarvan een flink deel sociale huur, komt het plan tegemoet aan de grote behoefte aan nieuwbouw. Dit wordt een heel fijne buurt om te wonen en werken.’
Betaalbaar en sociale huur
Meer dan de helft van de 700 woningen valt in de categorie ‘betaalbaar’, 24% is sociale huur.
Er is ook 27.500 vierkante meter aan bedrijfsruimte gepland. In het plan is ook ruimte voor winkels en andere voorzieningen. Deze menging zorgt voor een levendige wijk, waar zowel overdag als ‘s avonds genoeg te beleven is.
Voetgangers en fietsers
De nieuwe pleinen, straten en hoven in het gebied zijn vooral ingericht op voetgangers en fietsers, en ook groen krijgt veel ruimte.
De gemeenteraad bespreekt het Masterplan op 13 september voor het eerst. Dan is er ook de mogelijkheid om in te spreken. Als de gemeenteraad instemt met het masterplan, is de volgende stap het opstellen van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan).
Water voor later
Een regenton plaatsen is een makkelijke ma- nier om regenwater op te slaan. In droge periodes kunt u het regenwater gebruiken om planten in uw tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van. Extra voordeel: als u uw planten regenwater geeft, bespaart u drinkwater en ook geld. Op www.deventerstroomt.nl staan handige tips voor het plaatsen en aansluiten van een regenton.
Meer acties
Heeft u de smaak te pakken? Wilt u uw tuin verder vergroenen en weten welke subsidies er zijn? Wie tips en trucs voor u heeft? Hoe u samen met buren aan de slag kunt? Wie u kan helpen?
• Tegel eruit, plantje erin! Tot en met 31 ok- tober 2023 doet Deventer mee aan het NK Tegelwippen. Doe ook mee en wip zo veel mogelijk tegels in je eigen voor-, achter-, of geveltuin! En geef vooral het aantal m2 gewipte tegels door op de website van het NK Tegelwippen. Kijk op www.deventer- stroomt.nl/acties.
• De gratis regenwaterambassadeurs hebben zelf ervaring met afkoppelen van de regenwaterafvoer, een wadi aanleggen of het dak vergroenen. En ze geven u graag hun beste tips en trucs. Het hele jaar door. Kijk op www.deventerstroomt.nl/acties.
• Wilt u samen met buurtbewoners regenwater afkoppelen, groene daken aanleggen of maatregelen nemen tegen hitte of wateroverlast? Dan kunt u daar hulp bij krijgen van de Ulebelt (www.ulebelt.nl/afkoppelen).
• Wilt u ook dat je schone regenwater niet meer naar het riool stroomt? Naast de kortingsactie voor een regenton is er een subsidie voor het afkoppelen van de regenwaterafvoer naar het riool. Kijk op www.deventerstroomt.nl/acties voor informatie over de subsidie en hoe u die kunt aanvra- gen.
• Wilt u een groen dak of een groene gevel aanleggen zonder dat anderen meedoen? De gemeente heeft nu een eigen subsidieregeling. Huiseigenaren kunnen zo ook zónder dat anderen meedoen, in aanmerking komen voor een bijdrage voor het vergroenen van hun dak of gevel. Kijk op www.deventer- stroomt.nl/acties voor meer informatie.