Stedendriehoek
Extra aandacht voor laaggeletterdheid
APELDOORN – Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen we extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Deze week zijn er in en om CODA diverse activiteiten waaraan je gratis mee kunt doen.
Za. 9 september | CODA De Maten | BoekStart | 10.30-12.00 uur | 0-4 jaar
Voorlezen, een feestje voor jou en je (klein)kind! Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Maar voorlezen aan een baby of dreumes, hoe doe je dat? Tijdens deze BoekStart vertellen we je er graag meer over. En een contrastboekje, wat is dat? In de speciale Boekentent kun je het samen met je (klein)kind ervaren. Kortom, een gezellig kijk-, luister- en leesfeestje op zaterdagochtend.
Di. 12 september | Markt De Eglantier, De Maten | koffie en kletsen | 8.30-12.30 uur
Kom naar de markt en geniet van een lekkere bak koffie, vers bereid door een echte barista in de speciale Baristabus. Maak dan ook kennis met de medewerkers van het TaalDigiHuis, taalambassadeur René en beleidmakers van de gemeente Apeldoorn. Zij vertellen graag meer over laaggeletterdheid en hoe belangrijk het is om dit te verminderen en voorkomen. Taalambassadeur René spreekt uit eigen ervaring en weet hoe het is om niet goed te kunnen lezen en of schrijven. “Als taalambassadeur vertel ik wat het betekent als je niet goed kunt lezen en/of schrijven, zoals ik zelf heb meegemaakt. Nog liever vertel ik natuurlijk hoe fijn ik het vind dat ik dit nu wel kan en dat mijn leven zoveel mooier is geworden en ook makkelijker. Zo kan ik nu zelf zaken op de computer regelen, een mail schrijven en lezen. En ik hoef niet steeds meer om hulp te vragen voor een bezoek aan de huisarts of het lezen van formulieren of bijsluiters.”
Wo. 13 september | CODA dok Zuid | kennismaken met TaalDigiHuis | 14.00-16.00 uur
In CODA dok Zuid kun je in gesprek gaan met een aantal TaalDigiHuis medewerkers en met de coördinator van de VoorleesExpress. Zij vertellen over hun werk en waar ze je mee kunnen helpen. Natuurlijk kun je ook gelijk je vraag stellen over taal en/of de computer. Ook kom je meer te weten over de verschillende activiteiten die het TaalDigiHuis organiseert, zoals de cursus Klik&Tik en het Taalcafé.
De Week van Lezen en Schrijven wordt donderdag 7 september geopend met de speciale inspiratiebijeenkomst ‘Basisvaardigheden in de Zorg’. Gemeente Apeldoorn en TaalDigiHuis CODA verwelkomen dan genodigden uit de zorg. Tijdens deze bijeenkomst worden ze met workshops door Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Stichting Pharos, Stichting Lezen en Schrijven, Lost Lemon en BlicVR geïnformeerd over de relatie tussen gezondheid en laaggeletterdheid. (Foto: Beeldbank CODA)