Stedendriehoek
Gemeente Apeldoorn maakt het makkelijker om zonnepanelen te plaatsen op monumentale panden of in beschermde stads- en dorpsgezichten. Zo is het sinds kort vaker mogelijk om onder voorwaarden zonnepanelen op daken te leggen die gericht zijn op de openbare weg.
Woont u in een gemeentelijk monument, een rijksmonument of beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij de aanvraag wordt gekeken of de erfgoedwaarden in originele staat blijven. Wilt u zonnepanelen op een dak dat gericht is naar de openbare weg, dan moet u aantonen dat zonnepanelen op andere dakvlakken niet mogelijk zijn.
De manier waarop aanvragen worden beoordeeld, staat in de nieuwe (beleids)regels. De Commissie Omgevingskwaliteit hoeft niet altijd meer om advies te worden gevraagd. Dat moet nog wel bij rijksmonumenten. Verder kan de commissie adviseren in maatwerksituaties.
Meer informatie en aanvraag doen?
Op de website www.apeldoorn.nl/zonnepanelen-monumenten leest u meer informatie over dit onderwerp.
De Oude Zwolseweg is maandag 4 tot en met vrijdag 22 september gesloten voor verkeer. Dit heeft te maken met werkzaamheden aan het kruispunt Oude Zwolseweg/Hoge Brink. Omrijden kan via de Zwolseweg en Papegaaiweg.
Het doel is het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Oude Zwolseweg. Er wordt een verkeersplateau aangebracht en er komen twee drempels.
Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het verkeer minder hard rijdt. Ook hebben bewoners dan minder overlast van het verkeer. De woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden te voet, met de fiets aan de hand, of met de rolstoel/scootmobiel bereikbaar. Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek voert de werkzaamheden uit.
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met Jeanette van Dijk, regisseur openbare ruimte Noordwest. U bereikt haar via e-mailadres j.vandijk@apeldoorn.nl of via telefoonnummer 14055.
Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumenten Dagen. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’. Zestien locaties openen deze dagen hun deuren. Zo kunt u bijvoorbeeld landgoed De Rotterdamse Kopermolen in Wenum-Wiesel en het Hapsdorp bezoeken.
Tijdens het thema ‘Levend Erfgoed’ gaat u op verschillende plekken terug in de tijd. U kunt in oude brandweerwagens en bussen stappen, archeologische vondsten en oude voorwerpen aanraken en uw smaakpapillen prikkelen met gerechten uit vroegere tijden. Muziek wordt verzorgd door troubadours, muziekkorpsen en koren op straten en pleinen.
Op www.monumentendagenapeldoorn.nl vindt u het hele programma. Programmaboekjes zijn gratis op te halen bij onder andere CODA en verschillende boekwinkels.
Zaterdagmiddag 2 september is het Zuiderpark Festival. Van 13.00 tot 18.00 uur kunnen jong en oud terecht voor muziekoptredens, demonstraties, kinderactiviteiten en een hapje en een drankje. Het festival wordt georganiseerd door stichting Buurthuis Maasstraat.
Werkt u mee aan een schone en veilige woonomgeving? Laat het de gemeente weten als iets schoongemaakt, opgeruimd of hersteld moet worden. Ligt er bijvoorbeeld een stoeptegel los in uw straat, werkt een lantaarnpaal niet goed of is er iets vernield? U kunt een melding maken bij de gemeente via de website www.apeldoorn.nl/meldingen.