Ondernemend
Als boer wil je ervoor zorgen dat jouw dieren te allen tijde gezond zijn. Alleen is dit niet altijd even gemakkelijk. Er zijn namelijk altijd ziektes die om de hoek komen kijken. Een goede verzorging bieden is dan wel een vereiste. Een van de ziektes die je kan verwachten bij jouw vee is de slepende melkziekte. Deze ziekte staat ook wel bekend als ketose en treedt meestal op na het afkalven, wanneer koeien een verhoogde melkproductie ervaren. Maar wat kan je hiervan verwachten? En welke verzorging is nog van belang bij jouw vee?
De negatieve energiebalans bij melkkoeien is de oorzaak van de slepende melkziekte. Tijdens de periode na het afkalven hebben koeien een aanzienlijke toename van energiebehoeften om te voorzien in de hoge melkproductie. Als hun voeding niet voldoende is om aan deze behoeften te voldoen, begint het lichaam vetreserves af te breken om aan de energiebehoefte te voldoen. Hierdoor worden er ketonen, zoals aceton, in het bloed vrijgegeven, wat leidt tot ketose. Zonder een goed dieet is er onvoldoende energie en heeft het lichaam ook niet voldoende koolhydraten om de energiebalans weer goed te krijgen.
Maar aan welke symptomen moet je dan denken bij jouw melkvee? Er zijn veel symptomen, maar er zijn een aantal die vaak opvallen. Een hiervan is een verminderde eetlust. Dit leidt weer tot een lagere voeropname, waardoor de energie niet meer opgebouwd kan worden. Ook is er een verminderde melkproductie beschikbaar. Uiteindelijk kan het ervoor zorgen dat er een slechtere lichaamsconditie te vinden is. De koeien zullen er na verloop van tijd mager uitzien en ook lusteloos overkomen. Heeft jouw koe neurologische symptomen, zoals spiertrekkingen? Dan is de kans ook groot dat de ziekte aanwezig is.
Een goede verzorging van jouw melkkoeien is een vereiste om de veelvoorkomende ziektes tegen te gaan. Er zijn daarbij ook nog geheel andere verzorgingsmethoden waar je aan moet denken. Denk bijvoorbeeld aan klauwverzorging koeien. Je kan hiermee het welzijn van het dier aanzienlijk verbeteren. Klauwproblemen zijn een veelvoorkomende aandoening bij melkvee en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en productiviteit van de koeien. Slechte klauwgezondheid kan leiden tot kreupelheid, verminderde voeropname, verminderde melkproductie, vruchtbaarheidsproblemen en uiteindelijk vroegtijdige afvoer van het vee. Dit kan dus ook weer zorgen voor minder melk voor het bedrijf.
Maar wat kan je er dan allemaal tegen doen? Als eerste kan je de klauwen regelmatig bekappen. Dit is een preventief middel om de problemen te voorkomen, doordat je overmatige groei en onregelmatigheden weghaalt. Ook kan je dan direct de klauwproblemen aanpakken. Hoewel je de klauwen moet bekappen, is het ook van belang dat de ondergrond en huisvesting goed is. Dit kan namelijk ook een grote invloed hebben op de druk op de klauwen en kan beschadigingen voorkomen. En uiteraard is een goede voeding ook een vereiste. Zorg ervoor dat de koeien de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.