Entertainment
DEVENTER – Het Nederlands Bach Consort presenteert met trots Hanzestroom | Dagboek van een Hanzekoopman, een unieke muziekproductie die geschiedenis en muziek uit de Hanzeperiode weer tot leven brengt.
Gebaseerd op het fictieve dagboek van koopman Hendrick Pieterszoon Schuyt, geschreven door artistiek leider en countertenor Sytse Buwalda en acteur Alfred van den Heuvel, neemt deze voorstelling het publiek mee op een spannend avontuur vol verraad, liefdesperikelen, kameraadschap en bloedspetters, waarbij de muziek het verhaal op de voet volgt. Op zaterdag 17 juni om 20.00 uur is de voorstelling te zien in de Lebuinuskerk in Deventer. Meer informatie en kaarten via www.hetnederlandsbachconsort.nl.
Het muziektheater Hanzestroom | Dagboek van een Hanzekoopman is een unieke gelegenheid om prachtige muziek uit de 16de eeuw te ervaren, waarvan sommige stukken nog nooit eerder in Nederland zijn uitgevoerd. Daarnaast brengen de acht zangers en vier instrumentalisten ook hedendaagse muziek. Geheel volgens de Hanze-ideologie gaf Het Nederlands Bach Consort aan tenor en componist William Knight de opdracht een muziekstuk te componeren met als basis de tekst van een volksliedje uit de 16de eeuw, dat ooit te horen was in de straten van bijvoorbeeld Zwolle, Harderwijk, Deventer en Doesburg. Hiermee wordt via de muziek het verleden met het heden verbonden en wordt de Hanzeperiode weer tot leven gebracht.
Hanzestroom | Dagboek van een Hanzekoopman belooft meer dan alleen een muzikaal spektakel te zijn, namelijk ook een voorstelling waarin gelachen kan worden. Het karakter van Hendrick Pieterszoon Schuyt, voor deze productie in deftig ‘zuid-as’ kostuum gestoken, zorgt voor de nodige humor en vermaak gedurende de avond. Het Hanzeverbond, dat dit jaar 800 jaar geleden ontstond en meer dan 500 jaar standhield, blijft tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreken. Het was een handelsverdrag tussen 200 steden in meerdere landen, waarbij economische welvaart samenging met politieke en militaire belangen. Dit verbond bracht niet alleen economische voorspoed, maar ook een bloei van kunst en cultuur, met prachtige composities van gerenommeerde componisten zoals Sweelinck, Mouton, Clemens non papa en Ludovicus Episcopius.