Stedendriehoek
DEVENTER – Op woensdag 10 mei verzorgt erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een lezing over een bijzonder stuk uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek: Het Amboinsche Kruidboek. Norbert Peeters (zie foto) neemt de bezoekers via het Kruidboek van Rumphius mee naar de bijzondere tropenflora van Ambon in de zeventiende eeuw.
In het kielzog van de kapitalistische handelsonderneming VOC, reisden ook mensen met een buitensporige belangstelling voor botanie mee. Georg Everhard Rumphius (1627-1702) was zo iemand. Rumphius verliet, uit liefde voor de wetenschap, op achttienjarige leeftijd Hanau, een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen. Na allerlei noodlottige gebeurtenissen en omzwervingen eindigde hij op het Indonesische eiland Ambon. Hier woonde hij tot zijn dood.
Georg Everhard Rumphius arriveerde op het eiland als militair, maar werkte zich uiteindelijk op tot koopman. Eindelijk had hij voldoende vrije tijd om zich volledig te storten op de wetenschap. Hij hoopte vooral in de voetsporen te treden van Plinius de Oudere en een alomvattende natuurhistorie van de ‘Eijlanden van Water-Indien’ te schrijven.
Maar het noodlot slaat toe. Rumphius verliest zijn zicht. Desondanks slaagt hij erin om met geleende handen en ogen zijn magnum opus af te ronden. Het resultaat: Het Amboinsche Kruidboek (1741-1750). De Athenaeumbibliotheek heeft een eerste druk van dit bijzondere boek, dat bijna een halve eeuw na het overlijden van de schrijver verscheen, in bezit. Het is daarmee de eerste omvangrijke studie naar de Indische flora.
Spreker
Norbert Peeters is botanisch filosoof en als docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Peeters studeerde Archeologie en Filosofie. Hij is parttime bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden, waarin hij de filosofische en historische achtergrond van onkruid onderzoekt. In 2020 verscheen zijn boek ‘Rumphius’ Kruidboek, verhalen uit de Ambonese flora’. Een rijk geïllustreerd botanisch meesterwerk met oorspronkelijk bronmateriaal voor liefhebbers van botanie, reizen en natuurhistorie.
Informatie
Belangstellenden zijn woensdag 10 mei van harte welkom in Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18. De lezing begint om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn maximaal zeventig plaatsen beschikbaar.
Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn: Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden één keer per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.