Politiek
ZUTPHEN – De gemeente Zutphen is officieel een regenbooggemeente. Dat betekent dat ze actief bezig is met de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI+’ers. Sinds 2017 heeft de gemeente officieel deze status gekregen, maar een regenboogzebrapad is nog nergens te vinden. In veel andere steden is dat wel het geval. Er is daarom een petitie gestart om dit alsnog mogelijk te maken.
Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring hebben de petitie gelanceerd. Dit omdat het onderwerp voor hen heel belangrijk is. Ze zijn beiden opgegroeid in de omgeving van Zutphen en weten hoe het is om te worstelen met je geaardheid. Zichtbaarheid is volgens hen een heel erg belangrijk onderdeel voor de acceptatie van jezelf en/of je omgeving.
Sociale acceptatie
Sprikkelman maakt radioprogramma’s voor BNNVARA. “Dat betekent dat er wel eens een privébericht binnenkomt op social media, van jongeren die worstelen met hun geaardheid. Ze voelen zich thuis niet gezien of gehoord en zoeken daarom online naar een luisterend oor. Daaruit blijkt dus dat de emancipatie nog lang niet helemaal op orde is. Jonge LHBTI+’ers willen graag sociaal geaccepteerd worden. Een regenboogzebrapad is een belangrijke stap in de juiste richting. We zijn niet voor niets regenbooggemeente toch?”
Seubring geeft les op het Rijn IJssel in Arnhem. “De periode dat studenten bij ons op school zitten, zijn ze vaak in de leeftijdscategorie dat ze worstelen met hun gevoelens en geaardheid. Ik merk dat ze het heel erg belangrijk vinden om gezien en gehoord te worden. Algemene acceptatie is daar een erg belangrijk onderdeel van. Op onze campus hebben we daarom een regenboogzebrapad gemaakt. Ook wappert de regenboogvlag altijd. Studenten vinden dit heel fijn. Ik vind het jammer dat wanneer ik thuis kom – in Zutphen – ik dit niet zie.”
Veel steden gingen Zutphen voor
Veel steden hebben een regenboogzebrapad. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar ook kleinere gemeenten zoals Dieren hebben er een. En wie de Duitse grens over rijdt komt er veel tegen. Sprikkelman en Seubring: “Wij waren onlangs een weekend naar de Duitse steden Bonn en Keulen. Wat ons opviel is dat daar overal de regenboogvlag wappert. Op het station, op billboards en natuurlijk is daar een regenboogzebrapad. In Zutphen wappert de regenboogvlag alleen bij het stadhuis, op bijvoorbeeld Coming Out Day.”
In 2016 is er een motie ingediend voor een regenboogzebrapad. Deze is uiteindelijk ingetrokken. Argumenten waren onder andere dat het symboolpolitiek zou zijn. “Natuurlijk is het symboolpolitiek. Maar juist in deze kwestie is symboolpolitiek heel erg belangrijk. Je wilt LHBTI+-inwoners toch het gevoel geven dat Zutphen ook hun stad is? En je wilt aan bezoekers van de stad toch met trots vertellen dat je een regenbooggemeente bent? Het regenboogzebrapad zorgt daarvoor.”
LHBTI+ in de Achterhoek
Juist in de Achterhoek is het belangrijk om de LHBTI+-acceptatie te laten zien, vinden de Zutphenaren. “Eind vorig jaar zag je dat in Winterswijk. Toen was er een regenboogtrap gemaakt op het Gerrit Komrij College. Ouders zijn toen een petitie gestart omdat ze hier tegen zijn. Dat laat zien dat we echt nog heel veel stappen moeten zetten in deze streek. Laat Zutphen daar – als poort van de Achterhoek – het voortouw in nemen!”
De petitie kan getekend worden via www.regenboogzutphen.nl of www.petitie24.nl/s4702.