Ondernemend
In Nederland staan we erom bekend dat we onszelf vaak te grondig verzekeren, maar toch komt het nog regelmatig voor dat mensen er niet zeker van zijn welke verzekeringen ze nodig hebben. Met name bij huurwoningen is het ingewikkeld, omdat het nooit helemaal duidelijk is welke verzekeringen voor rekening van de huurder en welke voor de verhuurder zijn. In dit artikel hebben we een handig overzicht gemaakt van welke verzekeringen voor jou als huurder onmisbaar zijn en waarom.
Ondanks dat de woningmarkt in Nederland vrij krap is, heb je nog voldoende kansen om een fijne plek te vinden. Op websites zoals Huurportaal kun je het aanbod per stad bekijken en zal je zien dat er elke dag nieuwe woningen bij komen. Je kunt altijd een fijne plek vinden als je bereid bent om je zoekopdracht een beetje aan te passen. Zo kun je in Nederland altijd veel goedkoper wonen als je buiten de grote steden zoekt.
De verhuurder van een woning is in Nederland altijd verplicht om de opstalverzekering af te sluiten. Hiermee wordt de woning verzekerd tegen schade van storm, water, brand en inbraak. Binnen deze verzekering valt de woning zelf en alles wat er vast zit aan het huis. Dit gaan dan bijvoorbeeld om de trap, maar ook om de keuken en eventuele inbouwapparaten. Sommige huurders laten in het contract een clausule opnemen dat zij niet aansprakelijk zijn als de schade wordt veroorzaakt door de huurders zelf. In het geval dat er dan bijvoorbeeld brandschade is omdat je een kaars hebt laten branden, dekt de verzekering deze schade niet. Het is dus verstandig om altijd even in je huurcontract te checken hoe het precies zit met deze regeling.
Verder zijn er in Nederland geen verplichte verzekeringen die een verhuurder moet afsluiten. Wel is het verstandig als een verhuurder bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering afsluit om zo veel mogelijk onvoorziene kosten te dekken.
Als huurder zijn er geen verplichte verzekeringen die je moet afsluiten, maar er zijn er zeker een paar die jouw leven een stuk aangenamer kunnen maken op het moment dat er iets gebeurt.
Alle spullen die van jou zijn en in je woning staan moet je zelf verzekeren. Alles, van je meubels tot aan je piano en eventueel je laptop en mobiele telefoon zijn verzekerd tegen schade als je een inboedelverzekering afsluit. Hier valt ook verzekering tegen inbraak onder en vaak ben je ook verzekerd voor spullen die je van iemand anders hebt geleend. All-risk inboedelverzekeringen verzekeren je ook tegen schade die je zelf aanricht, bijvoorbeeld als je een glas water over je toetsenbord laat vallen. Erg handig, want een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en je een flinke klap geld kosten.
Bij een huurwoning verblijf je natuurlijk in het huis van iemand anders en daarom is het altijd handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd tegen alle schade die je aanricht aan spullen die niet van jou zijn. Wel zo handig als je per ongeluk iets te hardhandig met de koelkast bent of als er bijvoorbeeld ook het gebruik van een wasmachine bij je huur zit inbegrepen. Door een verzekering af te sluiten voorkom je dat je hele hoge kosten moet maken voor het zelf vervangen van dergelijke apparaten. Mocht je kinderen of huisdieren hebben dan is de schade die zij veroorzaken vaak ook meeverzekerd.
Je wil er natuurlijk niet aan denken, maar je kunt altijd voor een geschil met je verhuurder komen te staan. In zo’n geval is het erg fijn als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. Bij een conflict over je huurwoning kun je dan altijd beroep doen op een gespecialiseerde en onafhankelijke jurist die je zal bijstaan. Het zelf inhuren van zo’n persoon is ontzettend duur, dus je zal blij zijn dat die kosten voor je worden gedekt door de verzekering.
Dit is een beetje een discutabele verzekering, want je zou immers denken dat glas aan een huis vast zit en daarom verzekerd is onder de opstalverzekering van de verhuurder. Glas is alleen erg duur en daarom moet het apart verzekerd worden. Je doet er goed aan om bij je verhuurder te checken of dit risico al gedekt is of dat je het beter zelf nog eens kunt doen. Ook zijn er altijd gevallen waarbij de verhuurder niet aansprakelijk kan worden gesteld voor schade aan het glas en dat is wanneer je zelf iets doet waardoor het glas beschadigt of breekt. In de meeste gevallen kun je bij je verzekeraar een dealtje sluiten waarbij je korting krijgt op een inboedelverzekering + aanvullende glasverzekering.
Tot slot zijn er natuurlijk altijd nog een paar bijzondere situaties waar je goed op moet letten. Als je bijvoorbeeld in een situatie met huisgenoten woont, kunnen jullie sommige verzekeringen samen delen, maar niet allemaal. Zo is een inboedelverzekering specifiek voor je eigen spullen en niet voor die van je huisgenoten, ook een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering kan niet gedeeld worden. Een glasverzekering zouden jullie eventueel wel samen kunnen delen, maar ook daarbij is het afhankelijk van wie er precies verantwoordelijk voor de schade is.
Dit kan best ingewikkeld zijn als jullie bijvoorbeeld wel gezamenlijke spullen hebben. In een situatie met huisgenoten is het bijvoorbeeld best normaal dat jullie allemaal wat geld inleggen om daar duurdere dingen van te kopen, zoals een koffiezetapparaat of een televisie. Het is daarom altijd verstandig om bij dit soort aankopen even bij de verzekering te checken hoe het precies zit met de verantwoordelijkheid, zo voorkom je dat jullie later alsnog zelf moeten betalen voor het vervangen van een duur item.
Nogmaals, in Nederland zijn we kampioen verzekeren, gemiddeld hebben we per persoon acht verschillende polissen lopen. Het kan dus nooit kwaad om eens even met de verhuurder en eventuele huisgenoten te checken wie waarvoor verzekerd is om zo te voorkomen dat sommige dingen dubbel gedekt zijn.