Politiek
Het aanslagbiljet gemeentebelastingen is naar u onderweg of u heeft deze al ontvangen. Heeft u vragen over het aanslagbiljet, bijvoorbeeld over de WOZ-waarde? Neem dan gerust contact op met
Tribuut.
Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand? Bel dan naar Tribuut. Een van de medewerkers plant een belafspraak in met een taxateur. Is uw WOZ-waarde niet juist? Dan wordt dit kosteloos, snel en eenvoudig aangepast. Het indienen van een bezwaar is hierdoor niet nodig. Let op: u kunt tot vijf weken ná dagtekening van uw aanslagbiljet een belafspraak maken. De datum van de dagtekening vindt u aan de rechterzijde van aanslagbiljet.
Meer informatie over de gemeentebelastingen vindt u op de website www.tribuut.nl. U kunt Tribuut bereiken van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer 055 580 22 22.
Praat dan eens met een van de medewerkers van Centenkwesties. Dat kan telefonisch (maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur, via 055 580 11 40) of tijdens een gratis inloopspreekuur. Medewerkers van Centenkwesties weten alles over geldzorgen en ondersteunende regelingen. U kunt ook zelf kijken of u in aanmerking komt voor kwijtschelding via de website van Tribuut.
Provincie Gelderland start op 6 maart met de wegwerkzaamheden aan de N345 (Zutphenseweg). Het gaat om het stuk tussen carpoolplaats De Kar en de Sluinerweg. De werkzaamheden duren tot 9 juni 2023.
Door deze provinciale weg en de parallelwegen aan te pakken zal het verkeer hier beter doorrijden. Tegelijkertijd zal de weg ook veiliger zijn voor iedere weggebruiker. Zolang de werkzaamheden duren wordt de Zutphenseweg afgesloten voor doorgaand verkeer. Sinds 21 februari zorgen de voorbereidingen van de werkzaamheden voor snelheidsbeperkingen. Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van het fietspad.
Kijk voor meer informatie op de website www.gelderland.nl/n345.
Op woensdag 15 februari zijn omwonenden en huurders tijdens een informatieavond bijgepraat over de plannen van het Zwitsal-terrein. Er waren ongeveer 200 mensen.
Ontwikkelaar Schipper Bosch presenteerde de uitgangspunten van het ontwerp, samen met stedenbouwkundig bureau ZUS. Het plan: een levendige wijk om te wonen, werken en te genieten van evenementen.
Na de presentatie konden de aanwezigen vragen stellen en hun mening geven over de plannen. Er was lof voor het behoud van groen en het unieke karakter van het terrein. Ook waren er positieve geluiden over het meer betrekken van het Kanaal bij het gebied. Zorgen zijn er over het verkeer en over parkeerdruk rondom Zwitsal en de Vlijtseweg. Gemeente Apeldoorn en Schipper Bosch nemen dit mee om de plannen verder aan te scherpen.
Tot en met 20 maart is de expositie van Pieter Manintveld te bewonderen in het Stadhuis.
Op de eerste verdieping kunt u de acrylschilderijen en tekeningen bekijken van lokale kunstenaar Pieter Manintveld. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Stadhuis. Manintveld houdt zich zijn hele leven al bezig met tekenen en schilderen. Daarnaast onderwijst hij ook anderen in het vak. Manintveld doet graag onderzoek naar verschillende stijlen om zo volmaakte schoonheid te kunnen bereiken.
Benieuwd? Kom dan snel kijken!
Jongeren kunnen sinds 1 januari van dit jaar tot hun 27ste thuis blijven wonen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de uitkering van hun ouders of de mensen bij wie ze in huis wonen. De Participatiewet is hiervoor gewijzigd. Dat pakt gunstig uit voor zo’n 100 Apeldoornse huishoudens.
Tot 1 januari 2023 lag de grens van de zogeheten kostendelersnorm op 21 jaar. De kostendelersnorm gaat ervan uit dat jongeren vanaf een bepaalde leeftijd meebetalen aan het huishouden, omdat zij zelf een inkomen kunnen hebben. Door de wetswijziging is die grens nu verschoven naar 27 jaar. Doel is om extra problemen in bijstandsgezinnen te voorkomen. Of dat jongeren noodgedwongen zelfs het huis uit moeten en dakloos kunnen raken.
Gemeente Apeldoorn heeft de thuissituatie van alle bijstandsgerechtigde huishoudens opnieuw beoordeeld. Bij ongeveer 100 Apeldoornse huishoudens is sprake van thuiswonende jongeren tussen de 21 en 27 jaar. Vaak zijn dat de kinderen, maar dit kunnen ook andere inwonende jongeren zijn. Deze huishoudens gaan er nu financieel op vooruit. Alle mensen om wie het gaat zijn de afgelopen tijd geïnformeerd over de veranderingen.
De gemeente Apeldoorn zet alles op alles om armoede te bestrijden. Met verschillende lokale regelingen en door te werken aan een armoedeaanvalsplan. In dat plan werkt de gemeente uit wat er nog meer gedaan kan worden om alle inwoners te ondersteunen.
Elk jaar vallen er gewonden en doden door een koolmonoxide(CO)vergiftiging. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Daarom is het goed om te weten wat u moet doen om een CO-vergiftiging te voorkomen én hoe u de symptomen herkent.
Bekende symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herkent u de symptomen, maar twijfelt u of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen twee simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar in huis kreeg ik de klachten als eerst? Als de klachten minder worden als u buiten bent én u de klachten binnen een specifieke ruimte in huis kreeg, dan is er waarschijnlijk sprake van een
CO-vergiftiging.
Vermoed u dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:
Een CO-melder kan u leven redden. Bij het vrijkomen van CO geeft de melder een waarschuwing, zodat u actie kunt ondernemen. Kijk op de verpakking van de CO-melder waar u deze moet ophangen. Een CO-vergiftiging kan door verschillende oorzaken ontstaan. Denk hierbij onder andere aan een slecht onderhouden verwarmingstoestel of verkeerde manier van stoken.
Lees meer over koolmonoxide, hoe een CO-vergiftiging kan ontstaan en hoe u dit kunt voorkomen op de website www.brandweer.nl.
Op 24 februari is in de Jaarbeurs Utrecht een landelijke bijeenkomst voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij 1 jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst.
Het motto van de dag is “Remember Together”. De thema’s herdenken en verbinden staan centraal. Niet alleen tussen de vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook met de talloze Nederlanders die hen het afgelopen jaar hebben bijgestaan. De bijeenkomst is van 11.00 tot 17.00 uur. Voordat het programma begint wordt om 10.30 uur “The Walk of Hope” gelopen.
De Jaarbeurs in Utrecht is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.
Meer informatie en tickets vindt u op de website www.24lyutoho.nl.
In het weekend van 18 en 19 februari vonden de Nederlandse Kampioenschappen indoor plaats in Omnisport. Tijdens deze kampioenschappen in Apeldoorn liep Femke Bol een wereldrecord op de 400 meter. Ze liep de afstand in maar liefst 49.26 seconden.
Locoburgemeester Jeroen Joon heeft Femke Bol het ambassadeurspeldje van Apeldoorn overhandigd voor deze fenomenale prestatie. De kampioenschappen werden georganiseerd door AV’34 onder leiding van de Atletiekunie.
Op vrijdag 24 februari is er een benefietavond in Orpheus. Het doel van deze avond is om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De benefietavond is van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.
Verschillende Apeldoornse initiatiefnemers hebben de handen ineengeslagen en zo een mooi programma gemaakt. Met een benefietavond willen ze niet alleen geld ophalen. Ze willen ook dat de bezoekers komen voor wat afleiding. Muziek en eten verbindt. Na 21.00 uur is er nog gelegenheid om na te praten.
Wilt u erbij zijn? Reserveer dan plaatsen via de website van Theater Oprheus www.orpheus.nl/voorstellingen. Er wordt een donatie gevraagd van 12,50 euro per persoon. In ruil hiervoor ontvangt u een toegangskaartje. Ook kunt u een extra donatie doen bij het afrekenen. De gehele opbrengst gaat naar Giro 555 en hulporganisaties ter plaatse.