Stedendriehoek
ZUTPHEN – De Frontloupe, een Zutphense verzetskrant, en zijn opvolger De Vrije Pers (tot 22 mei 1945) zijn sinds deze week officieel in het bezit van het Erfgoedcentrum Zutphen. Het Regionaal Archief Zutphen, een van de erfgoedpartners van het centrum, heeft de 307 kranten gedigitaliseerd waardoor ze begin volgend jaar ook online door te bladeren zijn.
Het betreft de nagenoeg complete serie kranten van de Frontloupe, die verscheen vanaf 23 juni 1944 tot aan de bevrijding. “We zijn hier heel blij mee, want we hadden tot nu toe heel weinig kranten uit Zutphen tijdens de bezetting. Alleen een handvol vlugschriften en regionale edities van landelijke kranten, zoals Het Parool en De Waarheid”, aldus wethouder Sjoerd Wannet. “Terwijl we het belangrijk vinden om ook dit verhaal van Zutphen te vertellen.”
Censuur
In de Tweede Wereldoorlog mochten kranten alleen maar worden gemaakt volgens instructies van de bezetter. Deze censuur leidde tot de opkomst van de illegale pers. In de laatste maanden van de oorlog was de Frontloupe het meest bekende illegale krantje in Zutphen. Het verscheen bijna dagelijks in een oplage van ongeveer 200 exemplaren. Drie onderduikers stelden de krant samen en twee koeriersters verspreidden ze onder betrouwbare lezers.
Uniek en toegankelijk
De Frontloupe-serie was tot nu toe in het bezit van Jean Kreunen, verzamelaar van militaria uit 1939 tot 1945 en eigenaar van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945. Voor zijn collectie zoekt hij passende adressen; een deel van zijn collectie ging bijvoorbeeld naar het Oorlogsmuseum Overloon. Hij is blij dat de Frontloupe naar het Erfgoedcentrum Zutphen gaat. Kreunen: “Ik vind het mooi dat deze unieke collectie weer terug is in Zutphen en ik vind het nog mooier dat die straks voor iedereen toegankelijk is.”
Zutphense Erfgoedpublicatie
Bij het Regionaal Archief Zutphen zijn de kranten gescand en begin volgend jaar, als de inventaris ook beschreven is, worden ze digitaal toegankelijk via de erfgoedportal www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Volgend jaar publiceert het Erfgoedcentrum Zutphen ook een Zutphense Erfgoedpublicatie over de illegale pers in Zutphen. Menno Tamminga, auteur van onder andere ‘Wij zijn vrij!’ doet hiervoor uitgebreid onderzoek naar de clandestiene kranten, inclusief hun verwevenheid met (gewapende) illegaliteit in 1944 en 1945. In dit boek Tegen de Duitse leugens vertelt hij het dappere en soms schokkende verhaal van de makers en verspreiders van de kranten. Zeker acht van hen sneuvelden in hun strijd tegen de Duitse leugens.