Stedendriehoek
In het Stedelijk Museum Zutphen vond vorige week de feestelijke première plaats van de stop-motion film die is gemaakt door kinderen van OBS De Fontein in Warnsveld.
De Fontein is tussen de herfst- en kerstvakantie bezig met het thema ‘tijdmachine’. Elke groep koos een tijdsperiode om zich in te verdiepen. Groep 8 ging voor de Tachtigjarige Oorlog en het herdenkingsjaar 1572. Dat is namelijk niet alleen de ‘geboorte van Nederland’, maar is ook voor Zutphen erg belangrijk: het is het vermeende rampjaar voor de stad. Een mooie aanleiding voor groep 8 van De Fontein om zich in deze belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis te verdiepen.
Vanuit het leerprincipe van de school Thinking for Learning, waarbij de nadruk ligt op het ‘leren denken’, is er eerst op vele manieren kennis over deze periode opgedaan. Zoals een bronnenonderzoek, het oplossen van mysteries, het vergelijken van verschillende belangrijke personages uit die tijd en het reconstrueren van kaarten. De opgedane kennis was nodig voor de eindopdracht: maak met de hele klas een stop-motion film over de Tachtigjarige Oorlog. In kleine groepjes werden tien deelonderwerpen uitgewerkt als stop-motion film. Deze tien verhalen zijn door de leerlingen tot één film gemonteerd van ongeveer 16 minuten.
Bij dit project is de samenwerking aangegaan met het Stedelijk Museum Zutphen. In de vaste collectie is veel over de Spaanse bezetting te vinden, onder andere in de tentoonstelling ‘Als stadsmuren konden spreken’. De leerlingen van groep 8 hebben het museum en de tentoonstelling bezocht en inspiratie opgedaan. Ook bestudeerden ze een zelfgekozen object.
De film van De Fontein is te zien op de website www.museazutphen.nl