Stedendriehoek
Gevallen bladeren zijn steeds meer te zien in Apeldoorn. Vanaf 14 november worden de bladeren weggehaald om gladheid bij regen of bevriezing te voorkomen. Op sommige plekken, waar het geen gevaar oplevert, laat de gemeente het blad liggen. Dit wordt dit jaar op meer plekken gedaan dan u gewend bent.
Voornamelijk in perken en groenstroken ziet u straks meer bladeren liggen. Dat wordt gedaan zodat insecten en kleine dieren plek hebben om te overwinteren. Daarnaast is het blad belangrijk voor een gezonde bodem. Bladeren vormen namelijk een belangrijke isolatielaag die planten nodig hebben om een strenge winter door te komen. Een gezonde bodem is ook beter bestand tegen droogte en grote regenbuien.
Bodemverbeteraar Bokashi
De bladeren die wél weggehaald worden omdat het op wegen en paden ligt, krijgen een mooie bestemming. Hier wordt Bokashi van gemaakt, een bodemverbeteraar. Bokashi is een soort compost dat wordt gemaakt uit gefermenteerde bladresten. Het is, net als blad, voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. U kunt meehelpen door het blad in uw eigen tuin te laten liggen. Het blad vormt een isolerende laag zodat egels en nuttige insecten tijdens de koude dagen hieronder schuilen en zo overleven.
Ook planten vinden deze isolerende laag fijn. Nog een voordeel is dat het bodemleven het blad automatisch omzet in voedingsstoffen voor de grond waardoor minder compost nodig is. Kijk voor de planning voor het ophalen van het blad en meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/bladafval.
Warme hand
Leerplichtambtenaar. Klinkt streng en saai. Toch? De werkelijkheid is echt een andere. Meer die van een warme hand op een schouder. Met een stevige ingreep als dat nodig is.
Een paar weken geleden legden een paar nieuwe leerplichtambtenaren bij mij de ambtseed af. Eens te meer werd me duidelijk: er valt nog een wereld te winnen aan gelijke kansen in het onderwijs. En zij kunnen daar bij helpen.
Streng zijn is natuurlijk soms wel een onderdeel van hun taken. Bijvoorbeeld tegen ouders die menen dat zíj hun kinderen natuurlijk wél een weekje eerder mee op vakantie mogen nemen. Omdat het anders echt niet uit komt met dat héél belangrijke werk van ze.
Maar het is veel meer dan dat. De leerplicht is niet het belangrijkste: onze mensen zijn er vooral om het leerrécht te ondersteunen. Daarom spreek ik ook liever van leerrechtambtenaar.
In hun werk komen ze geregeld schrijnende zaken tegen, ingewikkelde thuissituaties. Zeker voor die kinderen is school super belangrijk. Naar school gaan betekent structuur en sociale contacten. Én de kans op een diploma en werk, en dus de kans op een betere toekomst. Er zijn heel veel kinderen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Met hun tussenkomst kunnen zij voor deze kinderen het verschil maken. Het verschil tussen kansarm en kansrijk.
In Apeldoorn willen we dat iedereen mee kan doen, dat iedereen kansen krijgt. En mogelijke achterstanden of armoede zoveel mogelijk in de kiem smoren. Het werk van de leerrechtambtenaar is daarbij cruciaal.
Ze zijn voor veel kinderen dus een belangrijke houvast – ook al zijn die kinderen zich daar misschien niet van bewust. Niet (te) streng dus, maar doortastend. En broodnodig.
Ton Heerts
Op zaterdag 12 november komt de Sint weer naar Apeldoorn. Het Oranjepark heet deze dag voor één dag het Pepernotenpark. De burgemeester en kinderburgemeester zullen het Pepernotenpark en feest openen om 10.00 uur. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn allerlei activiteiten gepland. En dit jaar voor het eerst: een live-uitzending van het Apeldoorns Sinterklaasjournaal uit het park met presentator Jan de Hoop. Meer informatie over de intocht vindt u op de website www.sintinapeldoorn.nl.
Op het Stationsplein in Apeldoorn is de eindexpositie Mooi Volk te zien van voormalig Stadsfotograaf Sven Scholten.
Hij maakte de afgelopen drie jaar foto’s van Apeldoornse inwoners die net even anders zijn dan anders, authentiek en voor hem daardoor extra interessant. De ontmoeting was voor hem misschien nog wel belangrijker dan de foto. “Een foto is enkel een bevestiging van de ontmoeting’’, zegt Sven dan ook vaak.
Benieuwd naar deze ontmoetingen? De expositie is nog tot vrijdag 25 november te bekijken.
Bron: Jeffrey de Grijs
Van vrijdag 18 november 19.00 uur tot maandag 21 november 06.00 uur is het kruispunt Laan van Osseveld – Deventerstraat grotendeels afgesloten. De kruising wordt aangepast voor de verdubbeling van de Laan van Osseveld. Deze weg gaat van twee naar vier rijbanen. Tijdens de werkzaamheden is de Deventerstraat vanuit en richting Teuge afgesloten. Ook de Laan van Zevenhuizen is ter hoogte van de Deventerstraat het hele weekend afgesloten voor verkeer. Fiets- en autoverkeer wordt omgeleid. De Deventerstraat richting ’t Fort en richting het centrum blijft het hele weekend in beide richtingen toegankelijk. Houd rekening met vertraging en plan uw reis op tijd. Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/tunnelosseveld.