Zorg

Alle informatie over een fit brein

BRUMMEN/EERBEEK – Ons brein is iets wonderlijks en zit complex in elkaar. Het is een levend orgaan dat reageert op hoe wij ons leven inrichten en leven. Meestal sta je daar pas bij stil als er wat verandert, of als het ‘mis’ gaat en het brein ziek is. Denk bijvoorbeeld aan dementie. Wendie Derks heeft zich in dit onderwerp verdiept en deelt haar kennis graag aan het publiek bij de Bibliotheek in Eerbeek (op 2 november) en Bibliotheek Brummen (op 30 november). Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan via www.bibliotheekbrummenvoorst.nl.

Derks: “Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig hersenziektes, waarvan de bekendste en meest voorkomende de ziekte van Alzheimer is. Dementie is een ziekte en die ziekte overkomt je. Soms is het een sluipend proces en duurt het jaren voor duidelijk is wat er aan de hand is. Soms is het er ineens in alle heftigheid. Het treft jonge en oude mensen. Helaas bestaat er geen geneesmiddel tegen dementie. Je kunt wel leren om goed voor je brein te zorgen. En het is eigenlijk heel slim en raadzaam om daarmee niet te wachten tot je brein ziek is. Je kunt dus invloed uitoefenen op de conditie van je brein en daarmee preventief aan de slag gaan om je brein zo lang mogelijk fit te houden en uit te dagen. Jong geleerd is oud gedaan!”

Wendie Derks is al dertig jaar als professional werkzaam binnen het brede vakgebied van zorg en welzijn. Sinds december 2021 is ze werkzaam als coördinator van het Geheugensteunpunt Brummen & Eerbeek. Het Geheugensteunpunt valt onder het Netwerk Dementie/Geriatrie Oost Veluwe. Het geheugensteunpunt is een laagdrempelige, voorliggende voorziening binnen de ketenzorg dementie. Het geheugensteunpunt organiseert activiteiten (ontmoeting, cursussen, lotgenotengroepen, voorlichtingsbijeenkomsten, training, et cetera), geeft informatie en advies en biedt ondersteuning en begeleiding aan inwoners vanuit de gemeente Brummen die last hebben van vergeetachtigheid of (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. Voordat Wendie coördinator werd van het geheugensteunpunt, werkte ze enkele jaren als zorgprofessional op de Mollenhof, een dagbestedingslocatie in het buitengebied (in Oeken). Daar kreeg ze in haar dagelijks werk te maken met mensen met niet aangeboren hersenletsel en dementie. Daar is haar fascinatie voor het brein ontstaan en haar drive om zich voor deze doelgroep in te zetten. Deze kennis deelt ze graag.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 2 november in Bibliotheek Eerbeek, op woensdag 30 november in Bibliotheek Brummen, beide keren van 20.00 tot 22.00 uur. De kosten bedragen 5 euro (inclusief koffie/thee).