Stedendriehoek
Bomen brengen de natuur in de stad tot leven. Ze maken de stad groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast. Ze bieden kleine dieren en insecten een thuis. Daarom koestert de gemeente de bomen in Apeldoorn. U kunt helpen door in uw tuin ruimte te maken voor een boom. Deze krijgt u van de gemeente. De gemeente verloot 1000 bomen onder alle aanmelders.
Inschrijven
Om kans te maken op een gratis boompje kunt u zich tot en met zondag 13 november inschrijven. U vindt het aanmeldformulier op de website www.apeldoorn.nl/boompjeerbij. U kunt kiezen uit tien verschillende soorten, die allemaal geschikt zijn voor de Apeldoornse zandgrond. Kies er één die past bij uw tuin en die u mooi vindt.
Boom gewonnen
Behoort u tot de winnaars? Dan neemt de gemeente woensdag 16 november, op Nationale Boomfeestdag, contact met u op. De boom wordt bezorgd op het door u doorgegeven adres. U hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Het is wel belangrijk dat u de boom zo snel mogelijk plant. De plantmaterialen worden meegeleverd. In de bijgeleverde instructie leest u alles over het water geven, beschermen tegen vorst en snoeien. En dan begint het genieten. Van de bloemen in het voorjaar, de vruchten, de bijen en de vlinders die het aantrekt, van de wisselende bladkleuren. Maar vooral van een boom die groeit en bloeit omdat u ervoor zorgt.
Gemiddeld genomen valt in Apeldoorn de meeste neerslag van heel Nederland. Op sommige momenten valt er zoveel water in korte tijd, dat het riool dit niet aankan en overstroomt.
U kunt helpen het regenwater van het riool af te koppelen. Afkoppelen betekent dat het regenwater van uw dak niet direct in het riool verdwijnt. U kunt dit water opvangen in een regenton of via een constructie uw tuin in laten lopen. Gemeente Apeldoorn heeft subsidie beschikbaar voor inwoners die regenwater willen afkoppelen. Heeft u interesse? Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/subsidie-afkoppelen-regenwater
Energiepunt
Wilt u graag meer doen op het gebied van energie besparen en verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Kijk dan eens op de website www.energiekapeldoorn.nl. Ook vindt u hier meer informatie over water financieel mogelijk is voor het verduurzamen van uw huis.
Soms hebben ouders veel aan hun hoofd. Dan lukt het niet altijd om hun kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben. Andere ‘gezinnen’ kunnen dan bijspringen als steun- of pleeggezin. Hierdoor kunnen de ouders even op adem komen. En de kinderen en jongeren? Die hebben een veilige plek die hun rust en gezelligheid biedt.
De gemeente is opzoek naar gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin. Of het nu één middag in de week is, of eens in de twee weken een dag in het weekend, iedere plek helpt! Iets voor u? Kom naar de informatieavond op maandag 14 november in het stadhuis van 19.30 tot 21.30 uur. Door ervaringsverhalen van pleeg- en steungezinnen hoort u hoe het is om steun- of pleegouder te zijn. Ook zijn er twee presentaties: één over pleegouders en één over steunouders. Meld u aan door een e-mail te sturen naar inhuis@apeldoorn.nl. Geef daarbij aan of u geïnteresseerd bent in de presentatie over pleegouders of over steunouders.
Geïnteresseerd
Kijk voor meer informatie op de website www.apeldoorn.nl/inhuis.
Op verschillende locaties in Apeldoorn zijn er bladkorven geplaatst. De korven zijn alleen voor blad en mogen niet gebruikt worden voor ander tuinafval. Het bladafval mag ook in de groene container. De groene container wordt gratis geleegd.
Wat kunt u doen?
U kunt helpen door de stoep en oprit te vegen. Om de natuur een handje te helpen is het beter om in uw tuin het blad te laten liggen om zo een plek te bieden aan overwinterende insecten en kleine dieren. Mocht u toch bladafval kwijt willen, dan kan dat in de groene container of in de bladkorven. Vanaf maandag 14 november gaat de gemeente op pad om gevallen blad in de wijken weg te halen. Dat doen ze omdat bladeren in combinatie met regen gladheid kan veroorzaken. Ook kunnen rioolkolken verstopt raken door de bladeren.
Blad laten liggen
Op diverse plekken zoals gazons en bloemrijke grasbermen laat de gemeente soms een laagje blad liggen. Egels en insecten hebben hier belang bij om te kunnen overwinteren. Straten en voet -en fietspaden worden wél bladvrij gemaakt om ongelukken te voorkomen.
Bas Belder (76 jaar) heeft zaterdag 29 oktober een Koninklijke onderscheiding gekregen. Locoburgemeester Danny Huizer reikte het lintje uit. Bas Belder is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Belder was van juli 1999 tot juli 2019 lid van het Europees Parlement voor de SGP. Eerder werkte hij in het onderwijs als docent geschiedenis en was hij buitenlandredacteur van het Reformatorisch Dagblad. In het Europees Parlement hield de heer Belder zich met name bezig met buitenlands beleid en was hij lid (en lange tijd voorzitter) van de delegatie voor de betrekkingen met Israël.
Het viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn wordt gesloopt en vervangen door een nieuw viaduct. Om de sloop veilig uit te voeren, is de A1 tussen aansluiting Kootwijk en Hoenderloo van vrijdag 4 november 20.00 tot maandag 7 november 05.00 uur in beide richtingen afgesloten.
Houd hier rekening met omleidingsroutes en extra reistijd die kan oplopen tot 20 minuten. Meer informatie vindt u op de website www.rijkswaterstaat.nl.
Gemeente Apeldoorn organiseert samen met TenneT een inloopbijeenkomst over het ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten in de wijk de Maten. De bijeenkomst is op woensdag 9 november in de Zonnehoek aan de Heemradenlaan 102.
In De Maten verbeteren en versterken wij de gezonde leefomgeving én het elektriciteitsnet door een ondergrondse verbinding aan te leggen. De bovengrondse lijnen en hoogspanningsmasten worden verwijderd. Bewoners van de Maten die dicht bij een hoogspanningsmast wonen zijn van harte welkom. De gemeente Apeldoorn en TenneT beantwoorden op deze avond graag uw vragen of opmerkingen en geven u een toelichting op de routekeuze voor de ondergrondse hoogspanningskabels.
De bijeenkomst is van 17.00 uur tot 20.30 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Er wordt gevraagd zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen. Er is beperkte parkeergelegenheid achter scholengemeenschap De Heemgaard. Meer informatie hierover leest u op de website www.apeldoorn.nl/hoogspanningdematen.nl.