Stedendriehoek

Buurtservice van Perspectief Zutphen werkt twee kanten op

Mo is met collega’s van Buurtservice aan het werk. (Foto: Stefan van Nieuwenhoven/Zutphens Persbureau)

ZUTPHEN – Mensen helpen met praktische klussen in en om huis en ondertussen zelf worden begeleid naar betaald werk. Buurtservice van Perspectief Zutphen werkt twee kanten op. Iemand die daar over kan meepraten is Mo. “Komt de fotograaf snel, want ik heb twee sollicitaties lopen”, zegt hij meteen enthousiast.

Mo zocht structuur en via Tactus kwam hij terecht op een werkervaringsplek bij Buurtservice. “Ik wil graag de hele week werken”, vertelt hij. Twee dagen per week is hij actief voor de Huisraadbank van de Zutphense Uitdaging en drie dagen gaat hij mee op klus voor Buurtservice. Inwoners van Zutphen kunnen hier al meer dan tien jaar terecht voor praktische hulp. De klanten zijn vaak ouderen die zelfstandig thuis wonen, maar iets niet meer kunnen, het niet zelf kunnen organiseren of niet kunnen betalen. Helpen met een verhuizing, een schutting rechtop zetten, tuinonderhoud, bestraten, reparaties in huis, een lamp ophangen, laminaat leggen of afval naar de stort brengen – het kan van alles zijn.

Steeds meer klanten weten Buurtservice te vinden, zelf of via bijvoorbeeld woonbedrijf ieder1; de wachttijd is momenteel drie maanden voordat de mensen van Buurtservice de klus komen klaren. Ze gaan in ploegen op pad. Vaak rijdt de bus van Buurtservice het gereedschap naar het adres en fietsen de medewerkers er zelf heen. Tussen de middag onderbreken ze het werk om samen te lunchen.

Naar een betaalde baan
Tussendoor is er ook aandacht voor voortgangsgesprekken, begeleiding en bedrijfsbezoeken, want met hulp van Perspectief Zutphen en GelreWerkt!, het werkleerbedrijf van de gemeente Zutphen, worden de medewerkers van Buurtservice begeleid om uit te stromen naar een betaalde baan. “We hebben plaats voor twintig werkervaringsplaatsen. Er is nog plek, dus van harte welkom”, vertelt sociaal makelaar Cecile Elissen van Buurtservice. “We proberen iedereen in een half jaar te laten uitstromen naar betaald werk. Bij ons beginnen ze met leerdoelen, bijvoorbeeld leren op tijd te komen, met mensen te werken en we leren ze vooral werkstructuur aan.”

Nieuwe start
Dat geldt ook voor Mo. Hij heeft een roerig leven achter de rug, dat niet verliep zoals hij zich dat had voorgesteld. Na veel ellende, uit elkaar gespatte dromen, relationele problemen, drugs en schulden, kreeg hij de hulp die hij nodig had om zijn verleden achter zich te laten. Bij Tactus in Warnsveld kon hij – weg uit zijn vertrouwde omgeving – een nieuwe start maken. Hij kwam voor dagbesteding, deed ervaring op de hout- en fietsafdeling op en reed met een busje overal naar toe. Totdat de begeleiding erop zat en hij op zoek moest naar iets anders. Via GelreWerkt!, die hem begeleidt, kwam hij bij Buurtservice terecht. Momenteel werkt hij daar zelfs al iets langer dan het verwachte half jaar. “We kunnen soms een periode verlengen”, legt Cecile uit. “Mo was al uitgestroomd naar betaald werk. Het bleek echter al snel dat het niet om de toegezegde fulltimebaan ging maar een oproepfunctie.” Daardoor miste Mo de structuur en hij viel ook nog eens bij diverse instanties, zoals de Voedselbank, tussen wal en schip. Gelukkig voor hem kon hij terugkomen bij Buurtservice. Terwijl hij veel mensen helpt met praktische klussen, heeft hij inmiddels weer diverse sollicitaties lopen.

Wil je net als Mo ook met hulp doorstromen naar betaald werk? Buurtservice heeft werkervaringsplaatsen beschikbaar. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.perspectiefzutphen.nl.