Stedendriehoek

Alles wat je wilt weten voordat je een zakelijke lening afsluit

Als ondernemer heb je vast weleens gehoord van een zakelijke lening. Dit is niets meer dan een lening die je gebruikt voor jouw bedrijf. Steeds meer ondernemers maken de laatste jaren gebruik van zo’n lening. Hierdoor vraag jij je misschien af of een bedrijfslening ook iets voor jou is. Wanneer je nog niet eerder een zakelijke lening hebt gehad, ben je misschien nog wat terughoudend. Logisch, want je weet niet wat je van zakelijk lenen mag verwachten. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je wilt weten voordat je een zakelijke lening afsluit.

Wanneer vraag je een zakelijke lening aan?
Zakelijk lenen is ideaal voor ondernemers die een langlopende investering in hun bedrijf willen doen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe machine of een nieuw voertuig nodig? Of wil je jouw bedrijf (online) uitbreiden? Dan kun je hier een zakelijke lening voor aanvragen. Je kunt uiteraard ook eigen vermogen gebruiken. Je gaat in dat geval weliswaar geen schuld aan, maar er zitten ook risico’s aan. Wanneer je vrijwel al jouw eigen geld investeert, is er misschien niet voldoende werkkapitaal meer beschikbaar. Hierdoor kun je mogelijk niet meer aan de dagelijkse betalingsverplichtingen van jouw bedrijf voldoen. Met een zakelijke lening hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Hoe is een zakelijke lening opgebouwd?
Sluit je een zakelijke lening af? Dan maakt een geldverstrekker het bedrag naar je over. Zij storten dit in één keer op de zakelijke rekening van je bedrijf, zodat je er direct gebruik van kunt maken. Vanaf dat moment begin je ook met het aflossen van de lening. Je betaalt iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag terug. De periode waarin je dit doet hangt af van de looptijd die je afgesproken hebt met de geldverstrekker. De minimale looptijd is drie maanden, de maximale looptijd vijf jaar. Als je iedere maand keurig het afgesproken bedrag aflost, heb je de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

Wat kost een zakelijke lening?
Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, wil je uiteraard ook weten wat zo’n financiering je kost. Helaas kunnen we je op voorhand niet exact zeggen hoeveel je iedere maand betaalt. Dit hangt namelijk af van de zakelijke lening rente. Doordat de rentestand van tijd tot tijd verandert, is zakelijk lenen op het ene moment goedkoper dan op het andere moment. Daarbij komt dat de kosten afhankelijk zijn van het risicoprofiel dat een geldverstrekker aan jouw bedrijf hangt. Hoe hoger het risicoprofiel, des te duurder een zakelijke lening is.

Waar vraag je een zakelijke lening aan?
Ben je enthousiast? Dan wil je zelf mogelijk een zakelijke lening aanvragen. Dit kun je tegenwoordig vaak vanuit je luie stoel regelen. Bij de meeste geldverstrekkers kun je namelijk online een zakelijke lening aanvragen. Je kiest een financieringsdoel, vult het bedrag in dat je wilt lenen en geeft aan wat de looptijd moet zijn. Vervolgens maak je een account aan en lever je de benodigde documenten aan. Een geldverstrekker buigt zich over jouw aanvraag en komt met een aanbod op maat.