Sport
APELDOORN – Wat doe je als honkbal- en softbalvereniging wanneer je ziet dat een geliefd lid, trainer, coach, vrijwilliger, opbouwer, teamspeler, familielid en vriend moet knokken tegen de ziekte ALS? “Dan kom je in actie om deze ziekte de wereld uit te slaan”, is de reactie vanuit Robur ’58.
“Wij als Robur ‘58 willen de Stichting ALS steunen in hun missie de ziekte ALS te stoppen. Op zaterdag 15 oktober is er op ons mooie honk- en softbalveld een benefiettoernooi om zoveel mogelijk geld te genereren voor de stichting ALS. Wees welkom en help ons ALS de wereld uit te slaan!” doen de organisatoren hun oproep.
“Maar hoe mooi zou het zijn als we nu al beginnen met geld in te zamelen? Elk bedrag is welkom! Voor meer informatie kun je ons volgen op onze social media-kanalen: Facebook en Instagram en de website www.robur58.nl.”
ALS
ALS verwoest de zenuwcellen waarmee de hersenen de spieren aansturen. En daarmee verwoest het je leven zoals je dat kende. Langzaam maar zeker maakt het vanzelfsprekende dingen moeilijk tot onmogelijk. Bij ALS vallen je spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Voor deze dodelijke zenuw-/spierziekte is dringend een oplossing nodig.
Historie Robur ‘58
In 1958 kreeg de voetbalvereniging Robur et Velocitas een honkbalafdeling. Aanleiding daartoe was een landdag van de AVRO in het park Berg & Bos. Naast het optreden van artiesten was er een demonstratie van honkbal, op het veld van AGOVV, tussen toen twee bekende Amsterdamse clubs. Dick van Rijn, destijds een bekende persoonlijkheid voor de radio, gaf uitleg en riep na afloop op om ook in Apeldoorn met deze sport te beginnen. Robur et Velocitas meldde zich en enkele weken later volgde er in het clubhuis aan de Asselsestraat een propaganda-avond met dia’s. Deze werd verzorgd door de propagandaman van de toen nog Koninklijke Nederlandse Honkbalbond en bekende speler Han Urbanus. De honkbalafdeling was ‘geboren’ en mocht van voorzitter Van Steensel c.s. een eigen honkbalbestuur vormen. Het honkballen sloeg niet aan bij de Roburianen, wel bij enkele in Apeldoorn woonachtige ex-honkballers. Voor honkbal op hoger niveau waren op den duur betere voorzieningen noodzakelijk. Zo verhuisde de afdeling honkbal na rijp beraad, waarbij ook de gemeente was betrokken, naar een andere locatie in sportpark Orderbos. De honkballers kregen een eigen home en noemden zich vanaf dat moment Robur ’58. In 1972 werd het clubhuis gebouwd en werden drie multifunctionele velden in gebruik genomen. Het sportcomplex in het Orderbos wordt door velen beschouwd als een van de mooist gelegen honkbal- en softbalaccommodaties in Europa.
Benefietmiddag
Er is tijdens de benefietmiddag op 15 oktober een Softbal Driekamp voor volwassenen waarbij meerdere teams een aantal wedstrijden spelen. DJ Chiel verzorgt samen met de band BUB de muzikale noot. Voor de kinderen zijn er naast B Boy allerlei activiteiten gepland. Kijk voor meer informatie op: www.robur58.nl