Sport
APELDOORN – Het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen wordt op donderdag 22 september groots geopend met een teampresentatie op het Marktplein en aansluitend een feest met bekende artiesten. Beide evenementen zijn vrij toegankelijk voor publiek.
Met optredens van onder anderen zangeres Berget Lewis en het dj-trio Kris Kross Amsterdam wacht Apeldoorn en de volleybalfans een spetterend openingsfeest aan de vooravond van het WK volleybal, dat voor het eerst in de historie in Nederland wordt gehouden. Apeldoorn is tijdens het ruim drie weken durende kampioenschap (23 september-15 oktober) naast Arnhem en Rotterdam een van de drie speelsteden in ons land.
Groots openingsfeest WK volleybal
Bij de grootse opening op donderdag 22 september worden alle 24 deelnemende landen tijdens een show met acts en muziek op het Marktplein aan het publiek voorgesteld. De volgende dag staan in Arnhem de eerste wedstrijden van het WK op het programma. “De manier waarop we het WK volleybal aftrappen is uniek”, aldus toernooidirecteur Manon Flier. “Nog niet eerder is bij een WK Volleybal het deelnemersveld zo groots gepresenteerd aan duizenden fans. Het wordt een onvergetelijke show waarmee we de beste volleybalsters ter wereld aan het publiek presenteren.”De teampresentatie begint om 18.30 uur, waarna er een feestavond is, georganiseerd door Apeldoorn, op Het Marktplein van 20.00 tot 22.00 uur.
Charity Partner
Bij de Teampresentatie is ook een belangrijke rol weggelegd voor de deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge, georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation. Deze stichting, die zich inzet om mensen met diabetes te helpen bij het realiseren van een betere kwaliteit van leven, is de Charity Partner van het WK Volleybal. Wandelgroepen die meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge, vertegenwoordigen op symbolische wijze de vier WK-poules met elk zes landen en hebben na een wandeltocht het Marktplein als eindpunt.
Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.
Bij een WK heb je goed zicht op wat er bij het net gebeurt, maar minder op wat er achter de schermen plaatsvindt. Daar tref je straks Hans en Annemarie Verbeek aan, die nu al in de ban zijn van het naderende wereldkampioenschap. Niet altijd zichtbaar is wat er achter de schermen bij het WK gebeurt. Net als dat weinig mensen weet hebben van wat er in de aanloop allemaal voor werk wordt verzet.
Inkijkje
Om een klein inkijkje te geven: Annemarie Verbeek is al enige tijd druk met een logistieke opdracht. De Apeldoornse staat in nauw contact met de internationale volleybalbond FIVB over de aankomst, verplaatsingen en vertrek van een groot aantal (buitenlandse) officials. Dat is best een klus. Niet alleen omdat er in meerdere steden en landen (ook in Polen) wordt gespeeld, maar omdat “er in deze weken ook nog steeds veel verandert. Dan is het passen en meten om weer dingen te regelen.” Daarom konden Annemarie en Hans Verbeek in de maand augustus wel met de caravan naar Texel voor een lange vakantie, maar ging de laptop mee.
Handen uit de mouwen
Ook Hans is actief voor de WK-organisatie. Hij is tijdens het toernooi courtmanager in het GelreDome in Arnhem en Omnisport in Apeldoorn. Wanneer er in Rotterdam wordt gespeeld, heeft Hans een weekje vrijaf, maar hij sluit niet uit dat ze hem alsnog oproepen om ook daar de handen uit de mouwen te steken. De gepensioneerde Apeldoorner zal dan geen nee zeggen. “Ervoor zorgen dat het speelveld klaar is, er genoeg water beschikbaar is voor de teams en alles er omheen”, vat hij in een paar zinnen die taak samen.
Goede kracht
Hans en Annemarie zijn sinds een aantal jaren ‘ingekapseld’ in de volleybalwereld. Nadat Hans als chauffeur tijdens het WK beachvolleybal in 2015 dienst had gedaan, ging het balletje rollen. Die job als vrijwilliger bracht hem in contact met de club Draisma Dynamo en de Nevobo. Bij Dynamo konden ze wel een goede kracht bij het zaalteam gebruiken en van het een kwam het ander. Niet lang nadat hij bij Dynamo zijn draai had gevonden, volgde ook Annemarie.
Agenda
Een eigen volleybalcarrière hadden ze niet. “We hebben zelf nooit gevolleybald”, grinnikt Hans. Het fanatisme is er niet minder om. Beiden vergezellen het mannenteam van Draisma Dynamo ook bij uitwedstrijden. Interlands gaan ze weliswaar niet af als supporters – vaak zijn ze er toch in functie – maar volgen doet het echtpaar het zeker wel. Tijdens het WK voor mannen staat de livestream op als Oranje speelt. “We hebben alle speeltijden in de agenda staan, dus missen we niets van de actie.” En zo blijven ze ook op de hoogte wanneer de volleybaldames spelen. Daar waar het kan kijken ze op televisie of op de laptop.
Verwachtingen
De volleybaldames hopen ze natuurlijk zelf ook in actie te zien in Apeldoorn, al moet het team dan wel de eerste hordes in het toernooi nemen. Hans: “Ze hebben geen favorietenrol, we moeten onze verwachtingen niet te hoog hebben.” Annemarie: “Maar omdat ze voor eigen publiek spelen, kunnen ze misschien wel iets boven zichzelf uitstijgen.” In functie is het ‘not done’ om te juichen voor Nederlandse punten of het team aan te moedigen, maar vanbinnen juichen zal Hans als courtmanager zeker doen. Met zijn vrouw op de tribune. “Wat Hans niet mag, mag ik daar natuurlijk wel”, zegt Annemarie. Ze belooft bij de wedstrijden van het Nederlands team voor hen allebei te juichen…
Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen vindt men op www.volleybal.nl/wkvolleybal