Stedendriehoek
DEVENTER – Hennie Houtzager (63) woont al vierentwintig jaar in Deventer. Ze werkt op een school en is samen met hond Loes (8) een enthousiaste zwerfvuilraper. Ze loopt dagelijks en doet dat voornamelijk in haar eigen buurt. “Al wandelend vul ik kleine zakjes met afval en stop die in de prullenbakken van de gemeente. Loes is ook een ervaren raper; ze raapt op commando of pakt soms uit zichzelf iets op”, vertelt Hennie.
Hennie schoont ook middenbermen. “Het opruimwerk bezorgt me een tevreden gevoel en is zelfs licht verslavend. Als er opnieuw iets ligt op een pas schoongemaakte plek, kan me dat oprecht teleurstellen. Ik vind wel minder flesjes dan voorheen, statiegeld werkt dus echt. Nu vanaf volgend jaar de blikjes nog. Condooms laat ik liggen, die meld ik bij de gemeente via de app ‘Slim melden’.”
Iedereen verliest wel eens iets per ongeluk. Hennie ergert zich daarom met name aan mensen die grote hoeveelheden fastfoodafval uit hun auto gooien. Wel zorgt ze ervoor dat de balans tussen ergernis en plezier voor haar goed in evenwicht is en geniet ze van alle complimenten die ze krijgt. “Mijn grootste motivatie om dit werk te doen is de zorg voor het milieu. Bewustzijn ontwikkelen voor opruimen is een taak van opvoeders en opruimen zou geen straf moeten zijn. Ik heb mijn vier kinderen geleerd dat het volkomen normaal is om je eigen rommel op te ruimen. En als je dan toch zonodig iets weg moet gooien, doe dat dan gewoon op straat en niet in de struiken, daar kan ik zo moeilijk bij”, glimlacht ze met een cynische ondertoon. Hennie gebruikt de app HelemaalGroen sinds een jaar. Ze vindt deze handig en eenvoudig in gebruik. “Ik geniet van de groene plekken waar ik zelf heb opgeruimd en voel me verbonden met de duizenden landgenoten die hetzelfde doen.”
Groen lijntje
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. “Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige – 8850 – vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land, op de website www.helemaalgroen.nl”, aldus Hennie.
In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen: jong, oud, lopend of in een scootmobiel.
Veel potentie
Deventer telt nu 27 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft, laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 458 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Hennie: “Doe jij ook mee? Bel de gemeente voor het benodigde materiaal. Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”