Stedendriehoek
Er wordt nog steeds veel gescheiden in Nederland. Helaas vormt Apeldoorn daarop geen uitzondering. Terwijl het de ouders zijn die tot een scheiding besluiten, zijn het vaak de kinderen die daarbij in de kwetsbaarste positie verkeren. Precies die problematiek stond centraal tijdens het symposium Kind en Scheiding, dat afgelopen week in het gemeentehuis van Apeldoorn plaatsvond.
Tientallen professionals uit Apeldoorn en omgeving die in hun dagelijkse werk met kinderen in deze situatie te maken hebben, waren op het symposium afgekomen. Niet alleen om hun inhoudelijke kennis te vergroten, maar ook om elkaar beter te leren kennen. Daardoor kunnen kinderen én hun ouders beter worden ondersteund bij hun hulpvraag.
Hoofdspreker was Erik van der Waal die in zijn inleiding inging op het fenomeen ouderverstoting. Daarnaast vonden diverse workshops plaats, onder meer over de veiligheid van kinderen tijdens het scheidingsproces en over de dynamiek binnen samengestelde gezinnen. Ook waren een aantal jongeren van Villa Pinedo aanwezig. Zij spraken vanuit hun eigen ervaring over hoe het is om als kind een scheiding mee te maken.
De gemeente Apeldoorn was niet alleen gastheer van het symposium, maar ook medeorganisator. Samen055-partners Stimenz en CJG, Humanitas en de Apeldoornse Mediators vormden samen met de gemeente de initiatiefnemers van dit symposium. De betrokkenheid van de gemeente bleek ook uit de aanwezigheid van wethouder Detlev Cziesso, die samen met de bestuurders van Samen055, Stimenz, Humanitas en CJG benadrukte hoe belangrijk de aandacht voor kinderen in deze positie is.
De wethouder sprak over de gezamenlijke verplichting om dit onderwerp over het voetlicht te brengen en dat dit blijvend aandacht en inzet van alle partners vraagt.
Aan het slot van het symposium onderstreepten de bestuurders dat nog eens op symbolische wijze door letterlijk – via een worp met een kiezelsteentje – hun steentje bij te dragen. Daarmee gaven zij, net als alle andere aanwezigen, aan dat Apeldoorn ook de komende jaren op de bres blijft staan voor kinderen in scheidingsituaties.