Stedendriehoek
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is bekend. Diverse politieke partijen hebben zetelwinst geboekt en daardoor de komende vier jaar meer vertegenwoordigers in de gemeenteraad dan de afgelopen vier jaar. Andere fracties juist minder en sommige bleven gelijk.
Onder de 39 leden van de nieuwe gemeenteraad, die vorige week woensdag zijn geïnstalleerd, zijn verschillende nieuwe gezichten. Drie van hen introduceren we nu op deze pagina, en ook de komende weken komen nieuwe gemeenteraadsleden aan bod. Vandaag Rik Doljé (PvdA), Thomas Hendriks (SP) en Martin Maassen (WijApeldoorn).
Wilt u zich even voorstellen?
In 1987 ben ik geboren in het Limburgse Stein. Daar heb ik tot mijn 18de gewoond, totdat de liefde me naar Apeldoorn heeft doen verhuizen. Dat was een goede keuze, want nog steeds zijn Monique en ik gelukkig samen. Met veel plezier woon ik inmiddels 17 jaar in Apeldoorn. De laatste jaren in de wijk Woudhuis. Binnenkort verhuizen wij samen richting het centrum van de stad. In het dagelijks leven werk ik als manager zorg in de jeugdzorg bij ‘s Heeren Loo.
Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Voordat ik verhuisde naar Apeldoorn, heb ik eerst in het naastgelegen dorp Vaassen gewoond. Hier ben ik begonnen als bestuurslid van een lokale partij, Nieuwe Lijn. Destijds als onderdeel van vrije studiepunten voor mijn opleiding verpleegkunde. In mijn omgeving werd er vaak over politiek gesproken. Zo is mijn schoonvader vijftien jaar lang actief als raadslid in de gemeente Apeldoorn geweest. Wat leuk is, is dat ik nu op exact dezelfde stoel mag plaatsnemen in de raadzaal. In het voorjaar van 2020 ben ik lid geworden van de PvdA. De partij waar ik sinds ik mag stemmen altijd mijn stem aan heb gegeven. Een partij die bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt, sociaal en genuanceerd is.
Heeft u al (veel) bestuurlijke ervaring?
In de tijd dat ik in Vaassen woonde, was ik bestuurslid van de lokale partij Nieuwe Lijn. Tijdens mijn opleiding hbo-verpleegkunde zat ik in de deelraad van het domein zorg en welzijn van Hogeschool Windesheim. De afgelopen anderhalf jaar was ik secretaris in het bestuur van PvdA Apeldoorn. Tot slot heb ik hier ook mee te maken in mijn werk als manager in de jeugdzorg. Raadslid worden is een lang gekoesterde wens die nu in vervulling is gegaan.
Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken?
Hoewel het mogelijk een tikkeltje ouderwets klinkt en het voor mijn tijd is, werd ik onlangs geraakt door een uitspraak van PvdA-icoon Joop den Uyl: ‘Man sieht nur die im Lichte, die im Dunklen sieht man nicht’. Dit typeert waar ik me in de politiek sterk voor wil maken. De uitspraak en de context zijn nog erg actueel. Er heerst armoede, de ongelijkheid is groter aan het worden en veel mensen hebben het moeilijk. Maar ook de cruciale beroepen als bijvoorbeeld leraren, mensen in de zorg en schoonmaak hebben het lastig. Een huis vinden is extreem moeilijk en financieel gezond het einde van de maand halen is geen vanzelfsprekendheid.
De titel van ons verkiezingsprogramma luidt: ‘Een Apeldoorn voor iedereen’. Ik wil de stem van iedere Apeldoorner vertegenwoordigen. Waarbij het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan, wat je afkomst, gender of geaardheid is. Een sociaal en eerlijk Apeldoorn waarin iedereen kan meedoen.
Wilt u zich even voorstellen?
Ik ben Thomas Hendriks, geboren in 1977 in Apeldoorn en om precies te zijn in wijk De Maten. Na een korte uitstap naar Apeldoorn-Zuid woon ik sinds 1,5 jaar weer in de wijk waarin ik geboren en opgegroeid ben. Mijn hele leven lang woon ik dus al in Apeldoorn. Mijn burgerlijke staat is dat ik een vriendin heb, Tamara. Zij heeft twee kinderen van respectievelijk 20 en 11 jaar en ikzelf heb een zoon van 8 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als planner/werkvoorbereider en dit doe ik met veel plezier.
Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Eigenlijk ben ik wel geïnteresseerd geweest in de politiek, met name vanaf een jaar of 17/18, maar ik had nooit de ambitie om zelf de politiek in te gaan. Dat kwam later, toen ik door onze huidige fractievoorzitter Sunita Biharie benaderd werd om een vacature in het bestuur van de lokale afdeling van de SP op te vullen. Zij zag weleens dingen van mij voorbijkomen op social media en dacht dat het wel bij mij zou passen. Sindsdien, ongeveer negen jaar geleden, ben ik niet meer weggeweest bij de SP.
Heeft u al (veel) bestuurlijke ervaring?
Mijn eerste bestuurlijke ervaring deed ik op als sectorbestuurder in het bestuur van CNV; dit heb ik plusminus twee jaar gedaan. Daarna ben ik, zo’n negen jaar geleden, toegetreden tot het bestuur van de lokale afdeling van de SP hier in Apeldoorn als algemeen bestuurslid. Dit heb ik gedaan tot en met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen ben ik uit het bestuur gestapt, omdat ik fractievertegenwoordiger werd. Sinds eind 2021 ben ik weer toegetreden tot het bestuur als organisatiesecretaris wegens het ontstaan van vacatures. Dit is wel op interim-basis, omdat bij ons bestuursleden pas het bestuur in kunnen na goedkeuring van onze leden.
Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken?
Ik wil mij eigenlijk overal sterk maken waar onze inwoners te maken hebben met de gemeente. Per slot van rekening zit ik niet voor mezelf in de gemeenteraad, maar zien wij de raad als middel om een doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld ‘meer huurwoningen’ zijn.
Over vier jaar hoop ik dat we Apeldoorn een stuk socialer hebben gemaakt voor haar inwoners en dat iedereen hier met nog meer plezier woont en gebruik kan maken van alle mogelijkheden die Apeldoorn biedt, zoals bijvoorbeeld qua sport- en verenigingsleven, werk en inkomen, etc. Alle zichtbare én onzichtbare armoede is in die periode opgelost en iedereen kan meekomen op allerlei gebieden. Dit kan ik niet alleen bereiken, maar ik hoop dat we dit met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen. Wel hoop ik hieraan mijn eigen steentje te kunnen bijdragen. Tot slot hoop ik dat in de komende periode het vertrouwen van de inwoners in de politiek weer stijgt. Hieraan zullen we ook met z’n allen keihard moeten werken.
Wilt u zich even voorstellen?
Martin Maassen, geboren in een duplexwoning aan het Hofveld en getogen aan de Beethovenlaan, allebei in Apeldoorn-Zuid. Volbloed Apeldoorner dus. Na de Hervormde (later protestant-christelijke) basisschool J.P. Sweelinck belandde ik op het vwo van het Myrtus College (een voorloper van De Heemgaard, ML). Vanaf 1978 tot 2000 woonde ik in Amsterdam en Alkmaar vanwege studies en werk. In 2000 ben ik weer teruggekomen naar Apeldoorn. Na vijftien jaar in de binnenstad te hebben gewoond, vertoef ik nu alweer bijna zeven jaar met veel plezier in Osseveld.
Waar komt uw belangstelling voor de (lokale) politiek vandaan?
Mijn interesse in de politiek is al heel jong gewekt. Op het Myrtus College was ik volop bezig met politiek. Ik organiseerde forums waar heel veel volksvertegenwoordigers (ook latere ministers) op afkwamen. Zo herinner ik mij een noodklaslokaal bovenin de Zuiderkerk, waar Kamerleden voor 45 vwo-examenleerlingen op het scherpst van de snede discussieerden. En voor de Kamerverkiezingen van 1977 schreef ik als eindredacteur de schoolkrant (de politieke Voelhoorn) vol met interviews met bekende politici. Van Aad Kosto (PvdA, later staatssecretaris) tot Jan Terlouw (D66) en van Willem Aantjes (ARP, later CDA) tot en met Jan Rietkerk (RPF, later ChristenUnie) en Marcus Bakker (CPN). Het interview met Marcus Bakker zorgde wel voor wat reuring bij de directie.
Politiek zat in de haarvaten van de samenleving. Mijn interesse kwam echt van binnenuit. Maar sommige leraren inspireerden mij om mij op het politieke vlak verder te ontplooien. De namen van Marten Ferwerda (zijn hele leven actief voor de PvdA) en Jan Vos, beiden leraar geschiedenis en maatschappijleer, mogen hier niet ontbreken. Jan Terlouw wilde 66.666 handtekeningen en 1.666 nieuwe leden. Alleen dan zou hij lijsttrekker worden. Ik besloot in 1977 om lid te worden van D66. Dat ben ik bijna veertig jaar gebleven.
Heeft u al (veel) bestuurlijke ervaring?
Ja, ik was fractie-assistent, assistent van een wethouder en bijna zestien jaar gemeenteraadslid, waarvan het grootste deel (tien jaar) in Alkmaar. En in mijn werk voor een brancheorganisatie ben ik bijna vijfentwintig jaar met allerlei overheidslagen in aanraking gekomen. Daarnaast ben ik zelf lid geweest van schoolbesturen en was ik voorzitter van onder andere een kerkelijke gemeenschap (de doopsgezinden), een vereniging van eigenaren en sinds vijf jaar van de voetbalvereniging AGOVV, de club waar ik als kind ben opgegroeid.
Waar wilt u zich in de gemeenteraad in het bijzonder sterk voor maken
Ik wil mij inzetten voor de inwoners van Apeldoorn. Ik streef ernaar om de (Apeldoornse) samenleving mooi te houden en mooier te maken. Een samenleving waarin er voor iedereen plek is. Iedereen hoort er echt bij.
Ik maak mij in ieder geval sterk voor: meer directe democratie. Mensen moeten invloed hebben op wat er om hen heen gebeurt; goede voorzieningen voor jong en oud in de wijk en bij verenigingen/instellingen; een beter sportklimaat. De overheid moet stimuleren en niet afbreken. Topsport en breedtesport gaan hand in hand; een goede en bereikbare dienstverlening. Houd bij iedere (aan)vraag de uiteindelijke belanghebbende in beeld. Dienstverlening begint bij de vraag: voor wie doe ik dit?; in een verder vergrijzende samenleving is het van belang dat de gemeente ook in de wijken en dorpen zichtbaar aanwezig is.
Foto: Menno Mulder