Stedendriehoek

Nederland gaat vanaf zondag 05.00 uur in harde lockdown

Vier dagen na de laatste persconferentie werd er om 19.00 uur opnieuw één ingelast. Nog nooit volgde coronanieuws zich zo snel achter elkaar op. De boodschap is duidelijk: Nederland gaat in lockdown. Naast premier Mark Rutten en minister Hugo de Jonge was ook Jaap van Dissel aanwezig. Hij gaf uitleg over de omikronvariant.

Rutte begon de persconferentie met de woorden: “Wij staan hier met een somber gemoed en ik denk dat veel mensen dat ook zo zullen voelen. Een ingelaste persconferentie, vier dagen na de vorige, dat belooft niet veel goeds. En de boodschap in een zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown, nog een keer op slot.”

Omikron wordt komende tijd dominant
Jaap van Dissel gaf een uitleg over de gevreesde omikronvariant. “Het OMT vindt de huidige situatie zorgelijk en wil daarom uitleg geven. De afgelopen twee jaar zagen we dat verschillende varianten golven van infecties veroorzaakten. De laatste was de deltavariant. Daar hebben we dagelijks nog tienduizenden infecties van. De piek lijkt achter ons te liggen, mede dankzij de maatregelen. Volgens het OMT zal de omikronvariant tussen kerst en de jaarwisseling dominant worden. We weten echter een aantal dingen nog niet over omikron. We weten wel dat de variant zich kan onttrekken aan de afweer na een vaccinatie of infectie, dat biedt minder bescherming. Omikron wijkt te veel af van het virus waarmee het vaccin indertijd is gemaakt. Het afweersysteem herkent het virus niet meer.”

Zorgen om toestroom ziekenhuizen
“We moeten nog zien wat er gebeurt als kwetsbaren de ziekte krijgen. Het moet nog bekend worden hoe we dat moeten invullen in de modellering. De onzekerheid maakt dat onze modellen nu steunen op aannames. We zien dat het aantal zieken dat we mogelijk zullen krijgen zo hoog is, dat het de eerste golf kan overstijgen. Daardoor zullen er meer ziekenhuisbedden bezet raken, en ook ic-bedden. Dat leidt tot grote zorgen, en daar willen we het maximale aan doen om dat te voorkomen.”

Een harde lockdown, ook scholen dicht
Rutte ging na de uitleg van Van Dissel over op de vernieuwde maatregelen. “De lockdown gaat morgenochtend 05.00 uur in en duurt tot 14 januari. Dan gaan we opnieuw kijken wat nodig is. Als de cijfers meevallen, komen we eerder terug. De norm voor thuisbezoek gaat naar twee gasten vanaf dertien jaar. Buiten is twee mensen de maximale groepsgrootte, met uitzondering van de feestdagen. Dan geldt een maximum van vier thuis en buiten.
Alle winkels sluiten de deuren. Ook de horeca. Het bestellen van eten is wel toegestaan. Ook het onderwijs en de buitenschoolse opvang sluiten de deuren. Wel blijft er noodopvang beschikbaar voor de groepen die daarvoor in aanmerking komen. We vragen scholen om zich voor te bereiden op onderwijs op afstand na de kerstvakantie. Daar komt op 3 januari duidelijkheid over.” Essentiële winkels en diensten mogen tot 20.00 uur open blijven.

“De musea, theaters, bioscopen en concertzalen houden de deuren dicht, net als de evenementensector. Uitvaarten en huwelijken zijn onder voorwaarden mogelijk. Alle niet-medische contactberoepen gaan dicht, zoals kappers. Alle binnensportlocaties gaan dicht en competities worden stilgelegd.
Boven de 18 jaar geldt maximaal twee personen bij elkaar, op 1,5 meter. Professionele sport gaat door, maar zonder publiek. Het staat iedereen natuurlijk wel vrij om een rondje te wandelen, fietsen of rennen, want sport is belangrijk. Op vakantie houd je je aan de regels van het land waar je bent.”

Basisregels blijven van groot belang
Rutte wees nogmaals op de basisregels: “Natuurlijk blijven ook de basisregels heel belangrijk. Handen wassen, testen, thuisblijven bij klachten en ventilatie. Er blijven steunpakketten en tegemoetkomingen. Ook mondkapjes en afstand houden blijft belangrijk. Omikron dwingt ons ertoe om Nederland op slot te zetten. Maar laten we wel op elkaar blijven letten. We hebben al bewezen dat we als samenleving veel aankunnen. Met elkaar komen we deze situatie te boven, daar ben ik van overtuigd.”

Zoals gebruikelijk nam De Jonge het woord na Rutte: “We blijken minder beschermd, maar dankzij boosters brengen we die bescherming weer op peil. We kunnen geen risico nemen en moeten de verwachte golf verlagen en vertragen. Daarmee kopen we tijd om meer te leren over omikron. Tijd om de golf van de deltavariant te laten afnemen, zodat er weer ruimte komt in de zorg. De GGD en het RIVM leveren een ongekende prestatie om alle achttienplussers zo snel mogelijk een booster te geven, met hulp van velen. Het is alle hens aan dek. Ruim 1,5 miljoen boosterprikken zijn gezet, we hebben nog 9,5 miljoen te gaan. Komende week zetten we een miljoen prikken, daarna gaan we naar 1,5 miljoen prikken per week. We zetten alles op alles om de snelheid te maximaliseren. Zo veel mogelijk zestigplussers kunnen nog voor de jaarwisseling hun prik halen.”