Zorg
Fietsen is in onze mooie regio enorm populair. Logisch, want het gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor grote fietstochten. Of dat nou op de gewone fiets, mountainbike, racefiets, gravelfiets of e-bike is. Fietsen is een gezonde activiteit en houdt je fit, maar de toegenomen populariteit levert ook vaker ongelukken op.
De bossen en onverharde paden raken steeds dichter bevolkt met fietsers en andere recreanten die allemaal een eigen tempo hebben. Dat kan tot irritatie en zelfs agressie leiden. De hoge toon van de fietsbellen op racefietsen wordt ook lang niet altijd door iedereen gehoord. Het is zaak elkaar wat meer ruimte te geven. De natuur is er immers voor iedereen.
Bij ons op de trauma-afdeling zien we opvallend meer ongevallen die in het bos zijn ontstaan. Meestal levert dat een verstuiking of breuk van pols, heup en sleutelbeen op. Zo ook bij de heer Van Bruggen (67). Hij had net een nieuwe racefiets aangeschaft met gravelbanden en was samen met zijn fietsclub door de bossen aan het rijden. Ze hadden flink de vaart erin, toen hij plotseling moest uitwijken voor twee tegemoetkomende wandelaars en hun loslopende hond. Zijn reactiesnelheid was trager dan hij had verwacht en het rulle zandpad hielp ook niet mee. Voor hij het wist lag hij op de grond met zijn fiets bovenop hem. Bij het proberen op te staan, voelde hij meteen dat zijn pols gebroken was. Die stond in een onnatuurlijke hoek en deed enorm pijn. Zijn fietsmaatjes hebben hem met fiets en al het bos uit gekregen en daarna de ambulance gebeld. Gelukkig voor hem was het geen gecompliceerde breuk, maar de komende zes weken zal hij door het gips zijn fiets moeten laten staan.
De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl