Stedendriehoek
De aanleg van de eerste fase van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer is gestart. In de Tuinen van Zandweerd is begonnen met de grondwerkzaamheden. Aannemer NTP zorgt ook voor de aanleg van de warmtenetbuizen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar de Tuinen van Zandweerd. Het warmtenet wordt stapsgewijs in heel Zandweerd aangelegd.
Voor de verwarming van ons huis en ons warme douche- en kraanwater stappen we komende jaren over op andere energiebronnen dan aardgas. Dit kan op verschillende manieren. In Zandweerd gaat de voorkeur uit naar een warmtenet. Het is voor de meeste woningen in Zandweerd de goedkoopste duurzame oplossing en er hoeft niet te veel in de huizen te gebeuren.
Gezuiverd rioolwater gaat nu nog met een temperatuur van zo’n 15 tot 20 graden Celsius naar de IJssel. Dat is jammer, want deze warmte uit het afvalwater van woningen en gebouwen in Zandweerd en Deventer kan goed gebruikt worden voor een warmtenet. Het warmtenet is eigenlijk een soort warmtekringloop: door het nieuwe warmtenet stroomt straks warm water. Het Slim Warmtenet Zandweerd zorgt voor warme radiatoren (nieuwe zijn niet nodig) en warm douche- en kraanwater in de wijk.
Begonnen wordt met de nieuwbouwhuizen in de Tuinen van Zandweerd en de nieuwe huurappartementen van Eigen Bouw in de Rubensstraat. Ruim de helft van de mensen die in de Tuinen van Zandweerd gaat wonen, heeft al aangegeven aan te willen sluiten op het warmtenet.
Stap voor stap kunnen daarna andere bestaande (huur)woningen en gebouwen in de wijk worden aangesloten. Woningeigenaren kunnen ook kiezen voor een eigen oplossing. De woningcorporaties willen – als een meerderheid van hun huurders dat ook wil – zo veel mogelijk van hun woningen aansluiten op het warmtenet.
Vanwege de nieuwbouw in de Tuinen van Zandweerd moet er nu ook een warmteleverancier worden gekozen. Deze zorgt straks voor de huisaansluiting op het warmtenet en de warmtelevering. Tijdens een online bewonersavond kregen huurders en eigenaren met een video en presentaties uitleg over het warmtenet. Daarna werd in groepen besproken wat belangrijk is bij de keuze van een warmteleverancier. Hierbij kan gedacht worden aan klantenservice, kosten, leveringszekerheid en duurzaamheid.
Het Slim Warmtenet Zandweerd is een gemeenschappelijk project van de gemeente, de verhuurders ieder1, Rentree en stichting Eigen Bouw, waterschap Drents Overijsselse Delta en Enpuls (onderdeel van netwerkbedrijf Enexis). De gemeente, provincie Overijssel en het Rijk maken de aanleg financieel haalbaar en betaalbaar.