Zorg

Helpt een mondkapje dragen tegen hooikoorts?

Onlangs steeg de temperatuur flink, waarbij ook pollen en andere hooikoortsveroorzakers volop in de lucht zijn gekomen. Vooral hazelaars en elzen zijn de boosdoeners en zorgen voor klachten als jeukende ogen, niesbuien en vermoeidheid. In coronatijd een lastige factor, doordat ze (ook door anderen) voor coronaklachten aangezien kunnen worden. Aan de andere kant kan het dragen van een mondkapje nu een voordeel zijn. Het neemt zeker niet alle klachten door hooikoorts weg, maar de grote pollen zouden minder snel in de neusholte kunnen komen.

Wie met de trein reist weet het al langer. Een mondkapje kan fijn zijn als je snel last hebt van de (sterke) parfums van andere treinreizigers. Doordat je minder snel de geur in je neus krijgt scheelt dit vaak vele niesbuien. Wel zo prettig in coronatijd. Hetzelfde geldt voor hooikoortsklachten. En nee, een mondmasker is geen oplossing tegen hooikoorts, maar kan wel wat helpen.

Doordat een deel van de symptomen van hooikoorts op coronaklachten lijken, kunnen sterke reacties op de pollen in de lucht extra vervelend zijn. Bij een COVID-19-infectie treden naast koorts vaak droge hoest, vermoeidheid, hoofdpijn, verkoudheidsklachten en verlies van reuk en/of smaak op. Bij hooikoorts is er geen sprake van koorts, maar zijn er wel overlappende klachten als hoesten, niezen, loopneus, tranende ogen en vermoeidheid. Sommige hooikoortspatiënten kiezen er zelfs al voor om door middel van een armbandje, T-shirt of mondkapje met tekst aan te geven dat zij last van hooikoorts hebben.

In publieke binnenruimtes is het op dit moment verplicht om een mondkapje te dragen. Het zou mooi zijn als ze, wanneer ze ook buiten gedragen worden, hooikoortsklachten helpen verminderen. Dat gaat echter maar ten dele op. Kleinere pollen kunnen, ook afhankelijk van de wind, nog steeds in de neusholte terechtkomen, ook tijdens het dragen van een mondkapje.
Maar als je een mondkapje draagt stijgt de temperatuur en luchtvochtigheid in de neus en dat helpt de opname van pollenkorrels en de allergische reactie afremmen, waardoor je minder klachten kunt hebben.

Een niet-medisch mondmasker is dus geen ultieme oplossing tegen hooikoorts, maar kan iets bijdragen aan het krijgen van minder klachten. Dit komt ook doordat pollen in de lucht niet alleen met je neus of mond in aanraking komen. Je krijgt ze bijvoorbeeld ook in je ogen, oren en lichaamshaar; ze gaan in de haren op je hoofd zitten en als ze ’s nachts op je kussen komen, kun je er last van krijgen. Letty de Weger, pollenonderzoeker op de afdeling longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum, vertelde aan Nu.nl dat FFP2-maskers grotere én kleinere deeltjes van de pollen kunnen tegenhouden. Het zijn die kleine deeltjes die voor de hooikoortsklachten zorgen als ze in de ogen, mond en neus terecht komen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze de klachten deels reduceren, maar helaas niet helemaal wegnemen.

Wat helpt wel tegen hooikoorts?

De Weger is een voorstander van tijdig beginnen met medicatie tegen hooikoorts. De huisarts kan volgens haar het best inschatten welke medicatie per geval het best werkt. Medicatie heeft volgens haar voordelen: bij een vroegtijdig gebruik worden de hooikoortssymptomen onderdrukt, waardoor scheve blikken worden voorkomen en hooikoortspatiënten ook niet steeds voor de zekerheid maar weer in de coronateststraat staan.

Ook de volgende maatregelen kunnen hooikoortsklachten verminderen:
Het klinkt als een open deur, maar vermijd zoveel mogelijk contact met de pollen: houd de ramen dicht en blijf op dagen met veel pollen in de lucht bij voorkeur binnen of zet een zonnebril op als je naar buiten gaat. Stofzuig regelmatig om pollen in huis geen kans te geven. Pollenhorren voor de ramen kunnen helpen. Hang de was niet buiten om te drogen. Niet omkleden in de slaapkamer (ronddwarrelende pollen) en houd kleding die je gedragen hebt sowieso weg uit de slaapkamer. Douche voor het slapen, zodat je de pollen uit het haar, wenkbrauwen en wimpers kunt spoelen. Kies een uitje of vakantie zorgvuldig: ga het liefst naar de zee of naar hoge bergen. Blijf sowieso uit de buurt van net gemaaid gras.

Bronnen: Nu.nl, Pollenradar, Hooikoorts Radar