Entertainment

Jaarboek vol doodslag en liefdadigheid

Het onlangs verschenen 111e jaarboek van de historische Vereniging Gelre – ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre – bevat weer veel lezenswaardige informatie over de Gelderse geschiedenis. In acht gevarieerde artikelen wordt ingegaan op een scala aan thema’s: van een middeleeuws geval van doodslag tot besmettelijke ziekten in de negentiende eeuw, en van een vorstelijk gebedenboek tot liefdadig naai- en breiwerk door arme vrouwen. Het jaarboek is geïllustreerd met prachtige kleurenbeelden en bevat ter afsluiting een flink aantal recensies.

In een jaar waarin een virus het nieuws bleef beheersen, wordt in het Jaarboek Gelre teruggekeken: hoe ging men in negentiende-eeuws Gelderland om met epidemieën? Een opmerkelijke conclusie is dat de medische wetenschap sindsdien weliswaar een grote vlucht heeft genomen, maar dat de ‘basisregels’ verrassend herkenbaar zijn.

Middeleeuwen

In het Jaarboek is er volop aandacht voor de middeleeuwen. Zo komen de grenzen van heerlijkheden in het rivierengebied en de vroegste geschiedenis van het kasteel van Heumen aan bod. Een ander artikel vertelt over een jongeman uit Horssen die in de vijftiende eeuw op dramatische wijze de dood vond in de straten van Parijs.

Mishandeling

Minder dramatisch was het lot van een Burense rekruteringsambtenaar in de Bataafse tijd. Hij kwam er na een mishandeling door een stel boerenjongens met flink wat blauwe plekken vanaf. Het opmerkelijke strafproces dat op deze mishandeling volgde, staat centraal in een andere bijdrage.

Middeleeuwse kunst

Liefhebbers van middeleeuwse kunst komen aan hun trekken met in kleur geïllustreerde bijdragen. In de ene staat het gebedenboek van hertogin Maria van Gelre centraal, waarbij de auteurs onderzoeken in hoeverre het kinderloos blijven van het huwelijk van Maria en Reinald terug te vinden is in dit prachtige boek.

In een andere bijdrage gaat het over de Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-van Lymborch. In de Nederlandse kunstgeschiedenis is tot nu toe vooral aandacht voor hun werk in Franse hofkringen. In een gloedvol betoog hoopt een drietal auteurs nu voor eens en altijd af te rekenen met deze eenzijdige visie en deze kunstenaars én hun Gelderse roots de plaats te geven die ze toekomt.

Liefdadigheid

Het jaarboek sluit af met een artikel over de Zutphense dames-liefdadigheidsvereniging Dorcas. De auteur laat zien wat de vereniging betekende voor de bedeelde vrouwen én voor de welgestelde dames uit het bestuur.

Het jaarboek is verkrijgbaar via de website www.vereniginggelre.nl. De verkoopprijs is €29,50 (inclusief verzendkosten). Leden van de Vereniging Gelre krijgen het jaarboek gratis.