Stedendriehoek
Uitgeprocedeerde asielzoekers die geen recht meer hebben op opvang in een AZC, kloppen steeds vaker aan bij de nachtopvang in Deventer. Het gaat om mensen die niet terug kunnen of willen naar hun land van herkomst of een ander land en waarvoor geen andere opvangmogelijkheid bestaat. De zorgwethouders in de regio vragen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol om een oplossing voor deze mensen.
Deventer, Raalte, Olst-Wijhe, Lochem en Zutphen werken samen op het gebied van beschermd wonen, maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Voor deze gemeenten is een gezamenlijke nachtopvang voor daklozen in Deventer. Uitgeprocedeerde asielzoekers kloppen daar steeds vaker aan. Het oneigenlijke gebruik van de maatschappelijke opvang is voor de wethouders geen houdbare situatie voor de lange termijn.
Formeel hebben uitgeprocedeerde asielzoekers geen recht op opvang, omdat ze geen ingezetenen zijn van Nederland. De wethouders van de samenwerkende gemeenten besloten eerder om ze toch veertien dagen onderdak te bieden, om met COA, IND en DT&V te kijken naar een meer bestendige oplossing dan de illegaliteit.
Eerder deze maand vroeg het Rijk aan gemeenten extra inspanningen op het gebied van opvang van niet-rechthebbenden, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit in verband met de koude maanden die voor de deur staan en ook in geval van een landelijke corona-lockdown. Dat verhoogt de druk op deze voorziening aanzienlijk.
Momenteel wordt gewerkt aan de oprichting van Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV’s). Dat zijn regionale opvangcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers die in afwachting zijn van terugkeer naar hun land van herkomst. Die voorzieningen zijn er voorlopig nog niet. Ook kunnen mensen die niet terug willen of terug kunnen naar hun land van herkomst, daar ook straks niet terecht.
Het probleem lost op korte termijn niet vanzelf op. De verwachting is dat er op korte termijn niet minder uitgeprocedeerde asielzoekers zullen komen.