Stedendriehoek
Met het ingaan van een landelijk mondkapjesbeleid in Nederland wacht ons een nieuwe uitdaging. Want hoe gebruik je een mondkapje hygiënisch? Bij onzorgvuldig gebruik is een mondkapje namelijk een broeihaard aan bacteriën.
Een mondkapje biedt een bescherming vergelijkbaar met het houden van je elleboog voor je gezicht bij hoesten en niezen. Dit betekent een extra bescherming voor jezelf en anderen op plaatsen waar je geen afstand tot andere mensen kunt houden. De Universiteiten van Antwerpen en Gent hebben uitgebreid onderzoek verricht naar het gebruik van onder andere stoffen mondkapjes en wat de meest effectieve manier is om mondkapjes te reinigen.
“Onderzoek wijst uit dat er een broeihaard aan bacteriën ontstaat wanneer we ons mondmasker niet regelmatig wassen of verwisselen. Dit kan, in het ergste geval, leiden tot infecties van de huid of zelfs van de longen. Wanneer wij ademen zijn het de warme en vochtige deeltjes die voedselresten bevatten en dat is nu net de ideale omgeving voor bacteriën om te overleven”, aldus Joossens, moleculair microbioloog aan de Universiteit Gent. “We dienen echter niet bang te zijn van het dragen van een mondmasker, want overal bevinden zich bacteriën en een normale hoeveelheid ervan is niet schadelijk. Het is pas wanneer er een overwoekering plaatsvindt, dat het risico veel groter wordt. Het gaat er vooral om dat we het masker vaak reinigen en schoon houden.”
De meeste van de bacteriën en schimmels op je mondmasker zijn onschuldig, maar sommige bacteriën kunnen je mogelijk wel ziek maken. “Zo vonden we bijvoorbeeld staphylokokken op de mondmaskers”, geeft de Universiteit Gent aan. “Deze bacteriën kunnen in grote aantallen acute sinusitis en huidinfecties, zoals acne, veroorzaken. In je neus, mond en op je huid worden deze normaal onderdrukt door je immuunsysteem, maar op een mondmasker is dat niet het geval en kunnen ze buiten je lichaam tot hogere concentraties doorgroeien.”
Nadat de onderzoekers erachter waren gekomen hoeveel bacteriën er in een mondmasker kunnen huizen, werd onderzocht hoe je die bacteriën het beste kunt verwijderen. Er werden vijf methodes getest: wassen op 100°C, wassen op 60°C met zeep, strijken met een stoomstrijkijzer, ’s nachts in de vriezer leggen of drie dagen laten liggen. Niet effectieve methodes bleken: het mondmasker drie dagen laten liggen en het in de diepvriezer leggen. In het laatste geval geldt zelfs het tegendeel: diepvriezers worden gebruikt door laboranten omdat bacteriën erin bewaard kunnen blijven.
Deze drie methodes zijn effectief gebleken
-Was het mondmasker op 60 graden met zeep
-Strijk het mondmasker met een stoomstrijkijzer
-Kook het mondmasker op 100 graden
Om zowel het virus als de bacteriën te bestrijden wordt aangeraden om te wassen op 60 graden met zeep en daarna te strijken met een stoomstrijkijzer. De zeep is namelijk in staat om het virus te inactiveren en door het stoomstrijkijzer worden de bacteriën gedood. Daarbij is het ook belangrijk om het mondmasker op te zetten en er daarna niet meer aan te komen. Zo houd je je mondmasker zo hygiënisch mogelijk en bescherm je jezelf en je medemens.
Bronnen: VRT, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen
Foto: ANP