Stedendriehoek
“Meneer Wielinga (73) had al lange tijd last van een pijnlijke schouder. Heel gewone, dagelijkse dingen als haren kammen of naar achteren reiken, werden een marteling. Zeker ’s nachts speelde de pijn zo op, dat hij er slecht van sliep. In het begin hielpen pijnstillers en fysiotherapie nog wel, maar inmiddels heeft hij daar geen baat meer bij. Gezien zijn klacht en zijn leeftijd vermoed ik slijtage van de schouder.
Op de röntgenfoto en echo zie ik dat er niet alleen sprake is van slijtage van de schouderkop en -kom, maar dat ook het gewrichtskapsel gescheurd is en pezen onherstelbaar beschadigd zijn. Slijtage kun je verhelpen met een schouderprothese, maar pezen kun je moeilijk vervangen. Gelukkig is daar iets op bedacht. In dit soort gevallen kan ik een omgekeerde schouderprothese plaatsen; dat is een schouderprothese waarbij van de schouderkop een kommetje gemaakt wordt en van het oorspronkelijke kommetje een kop wordt gemaakt. Het grote voordeel van deze prothese is dat het de functie van de pees overneemt.
De omgekeerde schouderprothese van meneer Wielinga wordt via 3D-simulatie speciaal voor hem op maat geplaatst. Daarin is onze afdeling al jarenlang een voorloper. Ik laat een schoudermodel maken en twee mallen om de prothese straks optimaal te kunnen plaatsen. Door die mallen kan ik van tevoren het operatieplan tot in het kleinste detail nabootsen. Dat is meer voorbereidingstijd, maar scheelt wel operatietijd. De prothese biedt de patiënt bovendien meer stabiliteit, waardoor hij er meer mee kan. Na de operatie zal meneer Wielinga zes weken lang een mitella moeten dragen om de schouder te fixeren. Een week later kan hij beginnen met fysiotherapie. Daarna zal hij alweer snel alle dingen kunnen doen die nu zo moeizaam gaan. De pijn is weg en hij kan zijn arm prima tot schouderhoogte tillen.”
De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. Voor meer info: www.orthopedie-apeldoorn.nl en www.gelresport.nl