Stedendriehoek
Er is al veel over te doen geweest: de app die ons gaat waarschuwen of we contact hebben gehad met iemand die is besmet met het coronavirus. Sinds vandaag kan iedereen in Overijssel de CoronaMelder app downloaden via de Play Store (Android) en App Store (iOS). Heb je de app geïnstalleerd op je telefoon en krijg je een waarschuwing dat je in contact bent geweest met een besmet iemand? Dan kun je contact opnemen met de GGD voor een coronatest.
Hoe werkt de app?
Eerst installeer je de app op je telefoon. De app maakt gebruikt van bluetooth technologie. Dit betekent dat je bluetooth aan moet staan. Smartphones met de app wisselen onderling signalen uit. Daarmee wordt de nabijheid tussen apparaten gemeten. Dat geeft een indicatie of twee personen lang genoeg bij elkaar in de buurt zijn geweest om het coronavirus mogelijk over te dragen. De app stuurt een melding als je minstens 15 minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. In de melding staat alleen op welke dag dit was. Je hebt in deze situatie extra kans op besmetting opgelopen. Als je besmet bent, kun je het virus aan anderen doorgeven. Ook als je je niet ziek voelt.
Landelijke uitrol 1 september
Mensen uit Overijssel die een waarschuwing via de app ontvangen, kunnen contact opnemen met de GGD om zich te laten testen, ook zonder klachten. In de rest van Nederland is de app wel te downloaden, maar werkt de GGD nog niet mee. Naar verwachting wordt de CoronaMelder-app op 1 september landelijk ingevoerd. Iemand die met het COVID-19-virus besmet blijkt, kan via de GGD andere appgebruikers die in de buurt zijn geweest waarschuwen. Dat gebeurt zonder dat de besmette persoon of de GGD-medewerker kan zien wie op zijn of haar smartphone een bericht ontvangt.
Melden besmetting
Op het startscherm van de app staan een aantal opties. Zo staat er ook een button met een GGD-sleutel. Ben je getest en heb je corona? Dan word je door een GGD-medewerker gebeld. Je hebt dan de GGD-sleutel nodig die je vindt in de app op jouw telefoon. Deze code geef je door aan de GGD-medewerker. Vervolgens krijg je van deze medewerker de volgende stap te horen en daarna kun je anderen waarschuwen door een anonieme melding te sturen. Op deze manier zorgt de app uiteindelijk op landelijk niveau voor het steeds meer inzichtelijk krijgen van besmettingen met het coronavirus.
Locatiegegevens
Veel mensen vragen zich af hoe het zit met de privacy van de gebruiker. Zo is het bijvoorbeeld nodig om de ‘locatie’ aan te zetten op de smartphone. CoronaMelder heeft bluetooth nodig om te werken, maar alleen om te zien of je in de buurt bent van een persoon die de app heeft. De app heeft nooit toegang tot je locatie, geven de ontwikkelaars van de app aan: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met het RIVM en de landelijke GGD’s.
Broncode
De broncode van de app en de achterliggende systemen zijn volledig openbaar en terug te vinden op GitHub.
Foto: Android Planet