Stedendriehoek

Ga je deze zomervakantie nog op reis? Bereid je dan goed voor!

Kroatië

De zomervakantie dit jaar stelt veel mensen op de proef. Wel op reis met de coronamaatregelen of toch maar niet? Na lange tijd thuis te zijn geweest blijkt de behoefte groot om (in eigen land) op vakantie te gaan. Campings en accommodaties zitten veelal volgeboekt en steeds meer mensen kiezen er toch voor om naar het buitenland te gaan. Het steeds meer samenkomen van mensen, buiten en binnen, zorgt samen met de vakantieperiode voor een opleving van het coronavirus, zowel in binnen- als buitenland.

Zuid-Europa blijft populair als vakantiebestemming, ook in coronatijd. Stranden zijn volgepropt en de drukte op straat neemt duidelijk weer toe. Daarmee gaat de zomervakantie nu al gepaard met oplevingen van het coronavirus. Ook in Nederland, waarvan de verwachting was er in september een opleving zou zijn. In Frankrijk, Spanje en andere geliefde vakantielanden neemt het aantal coronabesmettingen in hoog tempo toe. In veel gevallen is het uitgaansleven de plek waar veel mensen besmet raken, net als familiebijeenkomsten. Het leidt ertoe dat de maatregelen weer worden aangescherpt. Zo is het in steeds meer vakantielanden verplicht om mondkapjes te dragen. Niet alleen in het openbaar vervoer, maar in alle openbare gelegenheden. Ga je op reis, bereid je dan goed voor. 1,5 Meter afstand, 2 meter afstand, wel of geen mondkapjes… de maatregelen kunnen overal anders zijn.

Dichter bij huis kunnen de maatregelen ook verschillen met die in Nederland. België kampt bijvoorbeeld met een alsmaar stijgend aantal besmettingen, maar er worden voorlopig geen strengere maatregelen ingesteld. De toename is met name te wijten aan onder andere familiebijeenkomsten. Zowel voor België, Frankrijk en Spanje (op twee regio’s na, die code oranje hebben) geldt nog steeds code geel als reisadvies vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Let op, veiligheidsrisico’s’, is de bij code geel geldende richtlijn. Code oranje raadt reizen af: ‘Alleen noodzakelijke reizen’.

Mondkapjes in Frankrijk

Na een serieuze stijging van het aantal besmettingen kun je in Frankrijk bijna niet meer over straat zonder het dragen van een mondkapje. Afgelopen week waren er een kleine 500 actieve clusters in het land. Een cluster betekent dat er drie of meer besmettingen zijn te herleiden tot een bron, zoals een besmet persoon of een evenement. Mondkapjes zijn verplicht in winkels, supermarkten en elke andere openbare ruimte die is afgesloten. Draag je geen mondkapje? Dan kun je een boete krijgen van 135 euro.

Op vakantie in Spanje is anders dan anders

In plaats van een totale lockdown worden de maatregelen nu meer lokaal ingezet. Zo is in diverse delen van Spanje het nachtleven beperkt. Dit was onder meer in Catalonië, Andalusië, Galicië, Baskenland, Murcia en Valencia nadat uitbraken ontstonden als gevolg van besmettingen in nachtclubs en bars en op straatfeesten. In Catalonië en Valencia zijn de maatregelen het strengst. Daar zijn bars en clubs ’s nachts gesloten. Niet alleen het uitgaansleven leidt tot zorgen in de populaire vakantielanden. Ook de druk bezochte stranden, onder andere bij Barcelona, bezorgen de overheid kopzorgen. Maatregelen werden aangescherpt, maar doordat bezoekers ze bleven negeren werden de stranden alsnog afgesloten.

‘In delen van Catalonië (Barcelona en randgemeenten, Segrià) en Aragón (Zaragoza en Oostelijke districten) worden speciale maatregelen aangeraden door lokale uitbraken van het coronavirus. Het advies aan bewoners is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Restaurants en terrassen zijn beperkt open’, geeft de Rijksoverheid aan op haar website. Ook kun je hinder ondervinden tijdens je (door)reis. ‘Verkeer van en naar het gewest Segrià (Lleida en omgeving) is verboden, behalve voor onmiddellijke doorreis over de snelweg’. De uitreisbeperkingen zijn voor Spanje opgeheven, maar het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Staat dit gebied op je planning voor deze zomer, zorg dan dat je je goed voorbereidt en volg de instructies die ter plekke gelden. Deze kunnen van dag tot dag veranderen.

Ben je op reis en de risicocode wordt in dat land omgezet naar code oranje of de grenzen gaan dicht? Dan ben je zelf verantwoordelijk. Via – onder andere – de websites www.rijksoverheid.nl en www.nederlandwereldwijd.nl kun je dagelijks op de hoogte blijven van hoe de situatie is in jouw vakantieland. Vergeet ook niet je verzekering na te kijken, inclusief de kleine lettertjes.

Zakelijk versus privé reizen

Kan een werkgever een werknemer verbieden om naar het buitenland te gaan? ‘Nee’, is daarop het wettelijke antwoord. Maar er kan wel gewezen worden op mogelijke consequenties. Stel, je gaat naar een vakantieland waar code geel is en tijdens je verblijf wordt dit omgezet naar code oranje. Als je niet terug kunt reizen vanuit je vakantieland naar huis en je daardoor niet op je werk kunt verschijnen, dan ligt het aan de omstandigheden wat de gevolgen zijn.

Ben je op een zakelijke reis? Dan is het risico voor je werkgever. Je hoeft dan geen vakantiedagen op te nemen. Maar ben je op vakantie? Dan geldt dat je geen extra vakantiedagen hoeft op te nemen als je niet terug kunt reizen naar Nederland. Je volgt namelijk een maatregel die is opgelegd door de overheid.

Quarantaine en loondoorbetaling

Ga je op vakantie op reis naar een risicogebied, in dit geval naar een land met een negatief reisadvies in verband met het coronavirus, dan is het een ander verhaal. Dan word je langere verblijf verrekend met je vakantiedagen of je salaris. Daarbij komt er nog meer kijken bij reizen naar risicogebieden. Reis je naar een land met code oranje of zelfs rood, dan is de regel dat je in quarantaine moet bij thuiskomst. Dat is immers het dringende advies van de overheid. Als je niet thuis kunt werken in die periode, dan is dat jouw risico. Je hebt dan geen recht op loondoorbetaling, tenzij je vakantiedagen opneemt.

Zowel vakbonden –zoals het FNV- als juridische dienstverleners –zoals DAS – wijzen erop dat overleg tussen werkgever en werknemer de beste weg is. Zo weet je beiden waar je aan toe bent en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn bij veranderingen in je vakantieplannen.